«Το τραγικό δυστύχημα στα διεθνή ύδατα 47 μίλια ανοιχτά της Πελοποννήσου, κατέδειξε με τρόπο δραματικό ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη. Ήταν άλλη μια κραυγή στην παγκόσμια κοινότητα ότι δεν μπορεί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Σε κάθε περίπτωση -όπως επίμονα τονίζει ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι πρόβλημα που απαιτεί μια πιο συνεκτική, πιο γενναία ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε τα άθλια δίκτυα των καθαρμάτων που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, μια πιο αποφασιστική απάντηση», τονίζει ο υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, τ. Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο.
Και προσθέτει: «Η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφάρμοσε μια αυστηρή, αλλά δίκαιη και -τελικά- αποτελεσματική πολιτική. Πρώτ’ απ΄όλα, φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της κατάφερε να αποθαρρύνει τους διακινητές και να μειώσει δραστικά τις ροές προς τη χώρα μας και την Ευρώπη. Το 2015 το 75% των μεταναστών που έφταναν στην Ευρώπη περνούσαν από τη χώρα μας, ενώ σήμερα περνά μόλις το 9%. Οι ροές προς τη χώρα μας από 1 εκατομμύριο που ήταν την περίοδο 2015-2019 μειώθηκαν στις 46 χιλιάδες την περίοδο 2020-2022. Η Ελλάδα κατάφερε, ταυτόχρονα, με έγκαιρες και αποτελεσματικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, να σώζει χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα. Μόνο το 2022 το Λιμενικό μας έσωσε παραπάνω από 2.500 ανθρώπους. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής, με έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και την υποχρεωτική αλληλεγγύη των μελών της στις χώρες πρώτης υποδοχής. Το πρώτο βήμα έγινε με την κατ΄αρχήν συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για πιο γρήγορα, πιο τολμηρά βήματα».
Για τυχόν εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει: «Ξέρουμε ότι η στρατηγική μιας χώρας δεν αλλάζει εύκολα και δεν έχουμε αυταπάτες. Είδαμε άλλωστε μετά τους σεισμούς, μια αποκλιμάκωση των προκλήσεων, των παραβάσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίο, αλλά δεν είχαμε κανένα δείγμα για αλλαγή στρατηγικής. Θέλουμε διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την επίλυση της μόνης διμερούς εκκρεμότητας που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών -ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας- στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Σε ένα κλίμα καλής γειτονίας μπορεί παράλληλα να αναπτυχθεί πιο στενή συνεργασία σε επιμέρους ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Διάλογος όμως για το παράλογο -το ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν πρόκειται να γίνει. Θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν χωρούν σε κανένα τραπέζι. Κι ούτε βέβαια μπορεί να απαιτεί η Τουρκία αποστρατικοποίηση των νησιών μας, όταν προτάσσει απέναντί τους τη Στρατιά του Αιγαίου και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου, όταν συνεχίζει την κατοχή της Κύπρου και επισύρει casus belli. Το δικαίωμα άμυνας κατοχυρώνεται ρητά στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και δεν παζαρεύεται».
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.