Κραυγή αγωνίας, από τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα της αστυνομευσης, στη σημερινή συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚ-Μ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγου Γιώργου Δούβαλη και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποστράτηγου Χρήστου Μπουλούμπαση. 
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, οι δήμαρχοι γίνονται καθημερινά αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών από τους πολίτες για περιστατικά διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών στις περιοχές τους. 
Όπως θύμισε ο κ. Καϊτεζίδης οι δήμαρχοι είχαν «υψώσει φωνή διαμαρτυρίας» από το 2017 με τις τροποποιήσεις του Π.Δ. με τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων «γιατί δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός». «Δυστυχώς για τις κοινωνίες μας συνεχίζουμε να δικαιωνόμαστε και να επιβεβαιωνόμαστε. Τα κρούσματα έχουν φτάσει σε επίπεδο πανδημίας σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και ανατολικά και δυτικά και πραγματικά κάτι πρέπει να γίνει», όπως είπε ο κ. Καϊτεζίδης. 
Πρόσθεσε πως «το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Θα πρέπει να γίνουν επιλογές ώστε η Θεσσαλονίκη και η περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας συνολικά να ενισχυθεί. Μας καταγγέλλουν ότι υπάρχουν τρανταχτές ελλείψεις και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό […] Δεν γίνεται να πάει άλλο αυτή η ιστορία».
Έθεσε το θέμα και σε θεσμικό επίπεδο, καθώς συλλαμβάνονται διαρρήκτες οι οποίοι σε λίγες ώρες είναι και πάλι ελεύθεροι. «Δεν γίνεται να τους συλλαμβάνεις αποδεδειγμένα για μια σειρά κλοπών και το ίδιο βράδυ να συνεχίζουν το “έργο” τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε υποστηρίξει την ανάγκη καλύτερης και αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης, «ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, αφού στην περιοχή του δήμου μας υπάρχει η περιοχή του Αγίου Νεκταρίου του Δενδροποτάμου όπου γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό η διακίνηση των πάσης φύσεων ναρκωτικών στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και στη Βόρεια Ελλάδα». 
Ο επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Γιώργος Δούβαλης, παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, στην μετά κόβιντ εποχή σημειώθηκε μια μικρή έκρηξη της εγκληματικότητας και κυρίως της μικροεγκληματικότητας ενώ το διάστημα 2020-2021 λόγω των περιοριστικών μέτρων υπήρχε μια γενικότερη πτώση. Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, σε σχέση με την εποχή προ πανδημίας, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν μείωση , σε κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες αλλά και αύξηση του αριθμού των εξιχνιάσεων. 
Αναφέρθηκε ακόμη ότι το πρόβλημα ασφάλειας αφορά και τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, τις ποινές και τη χωρητικότητα των φυλακών. «Ένας παραβάτης θα παραδοθεί από εμάς σε άλλες Αρχές. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω», όπως είπε ο κ. Δούβαλης. 
Αναγκαία, όπως επισημάνθηκε, είναι και η ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή με το στόλο περιπολικών της Θεσσαλονίκης να χαρακτηρίζεται αρκετά παλιός.
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μπουλούμπασης τόνισε «είμαστε πάντα στη διάθεση των δήμων» όταν υπάρχει πρόβλημα.