Το “Φορητό Δωμάτιο Επιστήμης – Pop Up Newton Room”, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας “Noesis”, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελο Χαριστέα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα που έφερε το “Φορητό Δωμάτιο Επιστήμης”, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προώθησης της καινοτομίας στα σχολεία, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Eduact και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ-NΟΕSIS, με την ονομασία «Newton Room».

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανοιχτής παρουσίασης με θέμα “Pop Up Newton Room, η εμπειρία για πρώτη φορά στην Ελλάδα ”, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του κ. Τζιτζικώστα και του κ. Χαριστέα, ο Γενικός Διευθυντής του NOESIS Αθανάσιος Κοντονικολάου και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Eduact Κώστας Βασιλείου.

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει από κοντά όλη τη διαδικασία και τις γνώσεις που παίρνουν οι μαθητές, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο “Φορητό Δωμάτιο Επιστήμης”, ενώ συνομίλησε μαζί τους για τις εντυπώσεις τους και την εμπειρία που είχαν από την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στην καινοτομία και γι’ ακόμη μια φορά πρωτοπορεί δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατοντάδες μαθητές της περιοχής να έχουν άμεση επαφή με τα πλέον σύγχρονα επιτεύγματα της καινοτομίας, πρώτη σε όλη την Ελλάδα. Με συνεχείς πρωτοβουλίες κάνουμε πράξη το στόχο μας να καθιερώσουμε την καινοτομία ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην Κεντρική Μακεδονία και να μετατρέψουμε την περιοχή μας σε διεθνή κόμβο καινοτομίας και νέων τεχνολογιών».

Το «Newton Room» είναι ένα «φορητό δωμάτιο», αφιερωμένο στη θεματική «Up in the air with numbers - an Airy Adventure», το οποίο εστιάζει στα μαθηματικά και τη φυσική, έννοιες που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία των συμμετεχόντων, ώστε να σχεδιάσουν μια πτήση σε προσομοιωτή, κάνοντας μετρήσεις της ταχύτητας, των αποστάσεων και του χρόνου και αποκτώντας την αναγκαία αυτοπεποίθηση πριν ξεκινήσουν την πτήση τους.

Απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού μέχρι και την Γ’ τάξη Γυμνασίου, ενώ το εκπαιδευτικό υλικό είναι προσαρμοσμένο στο αναλυτικό πρόγραμμα, εστιάζοντας σε πρακτικές γνώσεις και προκλήσεις του πραγματικού κόσμου και της αγοράς εργασίας.

Τα «Νewton Room» αποτελούν την πλέον καινοτόμο εκπαιδευτική εμπειρία στην Ευρώπη και εστιάζουν στις πιο επίκαιρες θεματικές εμπλέκοντας μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών. H ιδέα έχει σχεδιαστεί από τον Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Οργανισμό FIRST Scandinavia και λειτουργεί στην Ευρώπη από το 2007.