Την από κοινού ανάληψη έργων στην ΝΑ Ευρώπη, με πρώτο σταθμό τη Μολδαβία, αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας, ψηφιοποίησης υποδομών και υπηρεσιών, και εφαρμογής καλών πρακτικών στην αξιοποίηση των αστικών λυμάτων, συμφώνησαν επίσημα σήμερα η ΕΥΑΘ ΑΕ και η ρουμανική εταιρεία RAJA S.A., με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη. 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, 'Ανθιμος Αμανατίδης και ο γενικός διευθυντής της RAJA S.A., Aurel Presura, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της εισηγμένης ελληνικής επιχείρησης, Άγις Παπαδόπουλος, καθηγητής και ο επικεφαλής της ρουμανικής εταιρείας, Constantin Chirila, καθώς και άλλα διευθυντικά στελέχη.

Τη σημασία της εξωστρεφούς πολιτικής συνεργασιών που έχει υιοθετήσει η διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε., για την ίδια την εξέλιξη της εταιρείας, αλλά και για την Θεσσαλονίκη ευρύτερα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε μία πόλη ανοικτή στις συνέργειες, στην ανταλλαγή γνώσης και τεχνογνωσίας».

«Ο τομέας Μακεδονίας - Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες διαμορφώνει τη Θεσσαλονίκη ως πόλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Εφαρμόζει, με συνέπεια, ένα συγκεκριμένο πλάνο για την οικοδόμηση της Θεσσαλονίκης του 2030», τόνισε ο κ. Καλαφάτης και επισήμανε ότι  «συνεργασίες όπως η σημερινή, ανοίγουν τον δρόμο των κοινών επιδιώξεων και οικοδομούν νέες στρατηγικές και προοπτικές συμπόρευσης και σε άλλες χώρες της γειτονιάς μας».

«Η συνεργασία μας με τη RAJA S.A. εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης 2020-2026 της εταιρείας, που πέραν των άλλων αναπτυξιακών στόχων του, προβλέπει την καθιέρωση της ΕΥΑΘ ως ενός φορέα καινοτομίας και έρευνας μεταξύ ομοειδών εταιρειών ύδρευσης - αποχέτευσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη συνεργασία με κυπριακή τράπεζα ως τεχνικοί σύμβουλοι για δανειοδοτούμενα έργα βιολογικών καθαρισμών. Θέλουμε να γίνουμε μια σύγχρονη εταιρεία-μπουτίκ τεχνογνωσίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. 

«Σε αυτήν την περίοδο των σοβαρών αναμοχλεύσεων που διανύουμε, οι στρατηγικές εξωστρέφειας και συνεργειών είναι αυτές που θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική, με κοινωνικούς και οικονομικούς όρους ανταποδοτικότητας. Η RAJA S.A. είναι ομοειδής εταιρεία, μοιραζόμαστε ανάλογο αριθμητικά πελατολόγιο, οι περιοχές ευθύνης μας έχουν κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, κοινές είναι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ειδικά σε θέματα κλιματικής κρίσης κι ενεργειακής επάρκειας. Το μνημόνιο αυτό αποτελεί επιστέγασμα συστηματικής διερεύνησης των κοινών πεδίων δράσης μας και χαρτογραφεί την κοινή μας "επιθετική" ατζέντα με όρους κοινοπραξιών και σύμπραξης στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης στη ΝΑ Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, 'Αγις Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της RAJA S.A., Constantin Chirila, σημείωσε ότι «σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον χρειαζόμαστε επικαιροποιημένες στρατηγικές, γρήγορες αποφάσεις, ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Μέσα από τη συνεργασία μας με μια εταιρεία σαν την ΕΥΑΘ, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τη RAJA S.A. σε ένα εθνικό και περιφερειακό πρότυπο καλών πρακτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, να βελτιώσουμε τις προοπτικές μας για συμμετοχή σε μεσαία και μεγάλα πρότζεκτ υψηλής τεχνολογίας, να δώσουμε δυναμικότερο "παρών" στις διεθνείς αγορές».

Ο γενικός διευθυντής της RAJA S.A., Aurel Presura, δήλωσε ότι «η ΕΥΑΘ είναι μια ομοειδής εταιρεία με αξιοσημείωτες διαχειριστικές επιδόσεις, που μετουσιώνονται σε μια συμπαγή οικονομική θέση και βιώσιμες πρακτικές στην ύδρευση και την αποχέτευση. Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα συνεργασίας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας έναντι της κλιματικής, της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για τη θωράκισή μας στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Μας ενδιαφέρουν τα αναπτυξιακά πρότζεκτ και οι κοινοπραξίες στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής». 

Στη ρουμάνικη αποστολή συμμετείχαν επίσης το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Serban Daniela, οι διευθύντριες της νομικής υπηρεσίας, Budes Maria και του τμήματος Ποιότητας και Περιβάλλοντος, Pana Angela και η οικονομική διευθύντρια Moise Octavia και εξωτερικοί συνεργάτες.

Ποια είναι η ρουμανική RAJA SA

Η RAJA S.A., που εδρεύει στην Κωνστάντζα, είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός δημόσιος φορέας στον τομέα της ύδρευσης και της επεξεργασίας λυμάτων και εξυπηρετεί περί το ένα εκατ. κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες οι επωφελούμενοι πλησιάζουν τα 2,5 εκατ. 

Η ρουμανική εταιρεία υδροδοτεί 160 δήμους, διαθέτει εννέα εγκαταστάσεις επεξεργασίας πόσιμου νερού, ενώ συλλέγει κι επεξεργάζεται αστικά λύματα από 38 δήμους σε 17 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Εταιρειών Ύδρευσης Ρουμανίας και μέλος της IWA. Η γειτνίαση της εταιρείας με τη Μαύρη Θάλασσα και η πλούσια οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή προσδίδουν στη RAJA S.A. ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Η διοίκησή της επενδύει στη μείωση των απωλειών ύδατος σε δίκτυα και εγκαταστάσεις, στην ενεργειακή εξοικονόμηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών της. Επιδιώκει, επίσης, τη βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων και την άμεση προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (πλημμύρες, ξηρασίες, ακραία καιρικά φαινόμενα).