Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των δύο μεγάλων αθλητών, Αλέξανδρου Νικολαϊδη και Σταύρου Σαράφη, που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, κράτησαν οι διοργανωτές του 10ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης - ZeniΘ, λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.

Τόσο η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, όσο και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τους χαιρετισμούς τους στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στο ήθος και την προσωπικότητα των δύο μεγάλων αθλητών.

«Με τον Αλέξανδρο γυμναζόμασταν μαζί. Οι ρίζες του είναι βαθιά ριζωμένες και δείχνουν το ήθος των ανθρώπων που μέσα από τον αθλητισμό μεγαλουργούν. Μέσα από τον αθλητισμό ο μεγαλύτερος στόχος είναι να δημιουργείς ηθικούς φραγμούς. Η γιορτή της πόλης με τη διοργάνωση του νυχτερινού ημιμαραθωνίου συνεχίζεται ακόμη και εάν κάποιοι θα λείπουν αύριο, όπως ο Αλέξανδρος», είπε η κ. Πατουλίδου.

Ο κ. Ζέρβας, αφού εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες του δις αργυρού Ολυμπιονίκη στο τάε κβο ντο και του «Καίσαρα» των ποδοσφαιρικών γηπέδων, είπε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης θα τους «τιμήσει με τον τρόπο που τους αξίζει» και «δε θα τους ξεχάσουμε ποτέ».

Δρομείς από 46 χώρες στον αυριανό 10ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο

Δρομείς από τις πέντε ηπείρους και από 46 χώρες θα φορέσουν τα αθλητικά τους παπούτσια και θα τρέξουν αύριο, Σάββατο, στον 10ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης - ZeniΘ, με κοινό σημείο τερματισμού για όλους τους συμμετέχοντες το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Ημιμαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης 19:30) με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας, καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ (ώρα έναρξης 18:00) με σημείο έναρξης τον Λευκό Πύργο και τον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (ώρα έναρξης 21:30) με εκκίνηση από το δημαρχιακό μέγαρο.

Παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα, την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί για πρώτη φορά ο δρόμος του ενός μιλίου (Family Mile), με αφετηρία πλησίον της πύλης του ΟΛΘ. Στόχος της δράσης αυτής είναι να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, προκειμένου να προσφερθεί, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», για την απόκτηση του συστήματος τομοσύνθεσης του ψηφιακού μαστογράφου του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Στο «Μίλι της Ελπίδας» μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι αγωνιστούν το προηγούμενο βράδυ στον «Νυχτερινό», ενώ θα ηγηθεί η καταξιωμένη μαραθωνοδρόμος και σύμβολο ζωής για τη γενναία μάχη της με τον καρκίνο, Σόνια Τσεκίνι.

Μισή ώρα νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, με σημείο έναρξης την Πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί ο Διεθνής Αγώνας Πατινιών, εκεί όπου αθλητές με rollers θα περάσουν από την παραλιακή οδό και θα τερματίσουν και αυτοί στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για τη διοργάνωση των αγώνων καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχει λάβει κυκλοφοριακά μέτρα με κλείσιμο δρόμων και απαγόρευση στάθμευσης.

Πολλαπλά τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη

Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου στάθηκαν επίσης στα οφέλη που προσφέρει μία τόσο μεγάλη αθλητική διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη. Η κ.Πατουλίδου είπε πως «τέτοια γεγονότα βοηθούν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Θεσσαλονίκης και η πόλη κερδίζει», ενώ ο κ.Ζέρβας πρόσθεσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης από τα ανταποδοτικά που θα λάβει από τους διοργανωτές θα αναβαθμίσει ένα γήπεδο 5x5 στην περιοχή της Τριανδρίας, θα δημιουργήσει ένα πάρκο σκύλων και θα τοποθετήσει ποτίστρες και ταΐστρες για τα αδέσποτα ζώα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Νίκος Ζεϊμπέκης, στάθηκε σε όλα τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα που έγιναν στην πόλη μετά την πανδημία, ενώ η αντιδήμαρχος Τουρισμού - Πολιτισμού, Μαρία Καραγιάννη έμεινε στο οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν στη Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες στους αγώνες και οι συνοδοί τους.

Η πρόεδρος του συλλόγου «ΜΕΑΣ Τρίτων», Χριστίνα Καραμίχου, είπε από την πλευρά των διοργανωτών πως «πραγματοποιούμε έναν μεγάλο μαραθώνιο με παράλληλες δράσεις και η πόλη συνδέεται με τους επισκέπτες».