Στο αρχαίο ανάκτορο της Πέλλας ξεναγήθηκε, μετά από το αρχαιολογικό μουσείο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με προτροπή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, είδε τον χώρο κι άκουσε τους αρχαιολόγους να του εξηγούν πώς ήταν δομημένο το ανάκτορο και ποιες οι χρήσεις του.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σύμπλεγμα 60 στρεμμάτων. Το ανάκτορο της Πέλλας είναι κτισμένο στον μεσαίο από τους τρεις λόφους, οι οποίοι δέσποζαν της πόλης από βόρεια, σε εξαίρετη θέση με ιδανικό νότιο προσανατολισμό και θέα στη μακεδονική πεδιάδα. Αρθρώνεται ανατολικά και δυτικά ενός κεντρικού άξονα Ν-Β (που είναι ο δυτικός τοίχος του πρόπυλου) σε πέντε κτιριακές ενότητες, καθεμία από τις οποίες αποτελείται από δύο ή περισσότερα κτίρια, κτισμένα σε κλιμακούμενα άνδηρα. Η πρώτη μορφή του Ανακτόρου της Πέλλας είχε κτιστεί στα χρόνια του βασιλιά Αρχέλαου στα τέλη του 5ου αιώνα. Ο Αρχέλαος ανέθεσε τη διακόσμησή του στο φημισμένο ζωγράφο Ζεύξη τον Ηρακλειώτη, ενώ την ίδια εποχή στην αυλή του Αρχέλαου ο Ευριπίδης έγραψε τις τραγωδίες Αρχέλαος και Βάκχαι.

Στο χώρο του αρχαίου ανακτόρου Πέλλας έχουν δρομολογηθεί έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές με διαδρομές ΑμεΑ, νέο εκδοτήριο, είσοδο, νέους χώρους υγιεινής και ανάδειξη της αρχαίας παλαίστρας και της αρχαίας κολυμβητικής δεξαμενής. Επίσης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ξεκινήσει το έργο στο Κάστρο της Αλμωπίας, 1.850.000 εκ ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με γέους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο των εργασιών στο βασιλικό ανάκτορο της αρχαίας Πέλλας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση του, ώστε να αναδειχθεί μια "πλήρης εικόνα του μεγαλείου του μακεδονικού πολιτισμού". Σημείωσε ότι η Μακεδονία, με τα έργα που γίνονται, σε συνδυασμό με την ιστορία της, καθίσταται "μοναδική" ως τουριστικός προορισμός.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο και στη συνέχεια συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής στον πεζόδρομο της Δημοτικής Κοινότητας, όπου γεύτηκε έναν καφέ.  Εκτός της κ. Μενδώνη, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή και τοπικοί βουλευτές.

Αυτήν την ώρα (13.30) ο πρωθυπουργός προεδρεύει σε σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή και τους δημάρχους Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, Αλμωπίας Χρήστο Μπάτση, Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου και Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο πάρκο Καταρρακτών.