Εντός χρονοδιαγραμμάτων το μετρό, με μικροκαθυστερήσεις που οφείλονται στους δικαστικούς αγώνες. Εκτός πανεπιστημίων οι μπαχαλάκηδες, κάτι που θέλουν όλοι οι πολίτες. Στην ώρα τους οι εκλογές, το 2023. Στα χέρια του ΠΑΟΚ το θέμα του γηπέδου. Αυτοί είναι οι τίτλοι της συνέντευξης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο FM100 και στο δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα.

O πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που τον έφερε στη Θεσσαλονίκη και μίλησε για όλα αυτά τα θέματα και όχι μόνον.

Για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ΝΑ Ευρώπης που γίνεται σήμερα, τόνισε ότι "δεν έχει μόνον θέμα την Τουρκία". Επισήμανε τη συμμετοχή του καγκελάριου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, για "να επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε με πιο εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια να «αγκυροβολήσουν» αυτές οι χώρες στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης. Επομένως θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο τον οποίο μπορεί να παίξει η  Ελλάδα, για να γίνω και πιο συγκεκριμένος η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια".

Για έργα που χρονίζουν, όπως το "ορφανό χιλιόμετρο" της Χαλκιδικής, τόνισε: "Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σκύψει με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και ολοκληρώνει μια σειρά  από σημαντικά έργα υποδομής στη βόρεια Ελλάδα. Το «ορφανό» χιλιόμετρο στο οποίο αναφερθήκατε αποτελούσε μια μικρή πλην επώδυνη για τους Θεσσαλονικείς που μετακινούνται στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής κατασκευαστική εκκρεμότητα. Η οποία, όπως είχαμε δεσμευτεί, αντιμετωπίστηκε. Συνολικά γίνεται σε μήκος 5,1 χιλιομέτρων, ολοκληρώθηκε όπως είχαμε δεσμευτεί και παραδόθηκε πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Έχετε δίκιο να λέτε ότι δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα, πλην όμως νομίζω ότι οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αναγνωρίζουν ότι  αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε εκκρεμότητες από το παρελθόν -όπως σας είπα- με μεθοδικότητα και με αποτελεσματικότητα. Είναι ένα από τα πολλά έργα τα οποία γίνονται στη βόρεια Ελλάδα και χαίρομαι διότι  οι Θεσσαλονικείς που θα μετακινηθούν προς τη Χαλκιδική φέτος το καλοκαίρι -και αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι πολλοί- θα γλιτώσουν μια ταλαιπωρία πολύ μεγάλη, καθώς όλοι γνωρίζετε καλύτερα το κυκλοφοριακό κομφούζιο το οποίο επροκαλείτο από το συγκεκριμένο σημείο".

Για το μετρό, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "θα γίνει και θα παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς, αντιμετωπίζοντας αυτή η κυβέρνηση μια σειρά από εκκρεμότητες οι οποίες ήρθαν από το παρελθόν. Κατά συνέπεια καταλαβαίνω απόλυτα τη δυσπιστία για ένα έργο το οποίο μοιάζει πια -και αν μου επιτρέπετε εδώ το ευφυολόγημα- είναι λίγο σαν το Γεφύρι της Άρτας το έργο. Ή θα πρέπει να πω σαν το Γεφύρι της Πλάκας. Αλλά το έργο θα γίνει. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να το παραδώσουμε στα τέλη του ’23. Ήδη οι συρμοί βρίσκονται στη θέση τους. Γίνονται δοκιμαστικές λειτουργίες. Ο σταθμός της Βενιζέλου αρχίζει να κατασκευάζεται. Θέλω όμως να επισημάνω, κ. Πλάκα, με όλο το θάρρος της γνώμης μου, ότι ένας από τους λόγους που είχαμε αυτές τις μικρές καθυστερήσεις, οφείλεται και στο γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε ένα κυκεώνα δικαστικών προσφυγών ως προς το σταθμό Βενιζέλου Δικαιωθήκαμε βέβαια πλήρως από το ανώτατο δικαστήριο και θέλω να διαβεβαιώσω τους Θεσσαλονικείς -και νομίζω ότι θα το δουν όταν το έργο παραδοθεί- ότι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και έναν υπερσύγχρονο σταθμό Βενιζέλου, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, αλλά ταυτόχρονα να επανατοποθετήσουμε και τα πολύ σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης στη θέση τους. Με έναν τρόπο που θα τα καταστήσει επισκέψιμα για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες και χρήστες του ΜΕΤΡΟ, οι οποίοι θα κινούνται κάθε μέρα από το σταθμό Βενιζέλου".

Σχετικά με την ένταση που υπάρχει στο ΑΠΘ από την απόφαση της πρυτανείας να προχωρήσει στη δημιουργία βιβλιοθήκης εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το περιβόητο "στέκι στο βιολογικό", υπογράμμισε:

"Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικιών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών, στο δίλημμα βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα, συντάσσεται με το αυτονόητο. Δεν γίνεται να έχουμε εστίες κατάληψης μέσα στα πανεπιστήμια, δεν γίνεται να έχουμε οργανωμένες ομάδες, που κατά κανόνα συγκροτούνται από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, να ασκούν βία εντός του χώρου του πανεπιστημίου. Η Ομάδα Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχει ήδη εκπαιδευτεί, αναμένουμε αυτή τη στιγμή την τελική δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που θα διέπει τη λειτουργία της, είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές και εκτιμώ ότι εντός του καλοκαιριού οι Ομάδες αυτές θα εγκατασταθούν εντός των Πανεπιστημίων. Έτσι ώστε να είμαστε απολύτως έτοιμοι όταν ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το Σεπτέμβριο, να μπορούμε να παρέχουμε στους φοιτητές, στους καθηγητές, στους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο το αυτονόητο δικαίωμα της ασφάλειας: να μπορούν να κινούνται εντός του χώρου του πανεπιστημίου χωρίς να αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από κανέναν".

Γήπεδο Τούμπας: Ο ΠΑΟΚ Θα αποκτήσει το γήπεδο που πραγματικά του αξίζει

Μίλησε και για το νέο γήπεδο που θέλει να χτίσει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Χαρακτήρισε "σύνθετη" την αποστολή για να ολοκληρωθεί το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα και απέδωσε τα εύσημα στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας Νίκο Ταγαρά, "ο οποίος έκανε μία εξαιρετική δουλειά", όπως είπε. Και πρόσθεσε:

"Έχουμε πράγματι στα χέρια μας τώρα το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει, επιτέλους, ένα υπερσύγχρονο νέο γήπεδο, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και σε μία σημαντική ανάπλαση της περιοχής γύρω από το γήπεδο της Νέας Τούμπας. Από εδώ και στο εξής -και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ- η δυνατότητα πια για να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα, να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες, υπάρχει. Και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τώρα πια και η διοίκηση θα ανταποκριθεί και, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ, θα αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο που πραγματικά του αξίζει".

Δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και ότι "είναι πάρα πολύ σημαντικό για να αναβαθμίσουμε το ποδοσφαιρικό μας προϊόν, το οποίο τόσο μεγάλη σημασία έχει για τους Έλληνες, να μπορούμε να έχουμε σύγχρονες υποδομές. Και ο ΠΑΟΚ είναι μια τόσο μεγάλη ομάδα, μια τόσο ιστορική ομάδα, που αξίζει να έχει το καλύτερο δυνατό γήπεδο. Αυτή η δυνατότητα δίνεται πια μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα".

Όσον αφορά τις εκλογές, για άλλη μία φορά, υπογράμμισε: "Όπως έχω πει πολλές φορές οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας".