Στην τελική ευθεία τα έργα στο διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB. Άρχισε η τροφοδοσία του με ποσότητα αερίου ώστε να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές λειτουργικότητας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τασάκο, επικεφαλής του Τομέα Έργων Δικτύων της AVAX, που μίλησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μπήκαν 40.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το σταθμό στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας ώστε, την επόμενη Τρίτη να αρχίσουν σταδιακά να μπαίνουν 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που απαιτούνται για να γεμίσει ο αγωγός και να γίνουν οι τελευταίοι έλεγχοι στο σύστημα, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να προχωρήσει η εμπορική λειτουργία, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο.

Ο αγωγός IGB, ένα πρότζεκτ που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή βρίσκεται στην τελική ευθεία, την ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, την οποία πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της. Όπως λέει ο κ. Τασάκος, «με πολλή προσπάθεια και πολύ αγώνα κατορθώσαμε και καλύψαμε τα όποια προβλήματα είχαν ανακύψει στην πορεία και έχουμε πετύχει τον στόχο».

Η AVAX ανέλαβε την κατασκευή με διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η ICGB, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της βουλγαρικής BEH(κατέχει το 50% )και του κοινοπρακτικού σχήματος IGI Poseidon(το υπόλοιπο 50% ισομερώς κατανεμημένο μεταξύ της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της ιταλικής Edison). H προσφορά έφθασε τα 144,85 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, με την πλήρη λειτουργία του αγωγού,  η χώρα μας καθίσταται πύλη εισόδου καυσίμου για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κι ενισχύει την ενεργειακή της ανταγωνιστικότητα, δημιουργώντας νέες εξαγωγικές προοπτικές σε δύσκολες εποχές.