Μια σειρά επιπλέον μέτρα για τη στήριξη των μελών του ζητά, με πολυσέλιδη επιστολή του, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, τα μέλη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση της υγείας και ήταν αυτή που οδήγησε σε δεύτερο lovkdown, με συνέπειες για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τις οποίες χαρακτηρίζει "καταστροφικές, εάν άμεσα δεν υιοθετηθούν ικανοποιητικά μέτρα στήριξης τους που να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν την δύσκολη συγκυρία, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να επαναδραστηριοποιηθούν, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες".

Ζητούν οριζόντια μέτρα για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και ειδικότερα μέτρα για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης που "έχασαν", λόγω του πρώτου lockdown τη ΔΕΘ.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης ζητούν:

Προκήρυξη δεύτερης μη επιστρεπτέας προκαταβολής (5.000€ έως 50.000€)  για την ενίσχυση των  μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων  και αυτοαπασχολουμένων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας με αυξημένο προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν όλες οι  επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι  που έχουν ανάγκη αυτής της χρηματοδότησης λόγω της ματαίωσης της ΔΕΘ.

Για όλες τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, ζητούν:

Αύξηση του ελάχιστου χορηγουμένου ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 & 5 στις 5.000€  για όλες τις επιχειρήσεις, κάθε νομικής μορφής, ατομικές, ανεξαρτήτου αριθμού εργαζομένων και να δίνεται ανά ΑΦΜ στους εταίρους στις ΟΕ & ΕΕ .

Ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων για δάνεια μέχρι 25.000€, άτοκα η ιδιαίτερος χαμηλότοκα με 100 % κρατική εγγύηση. 

Πλήρης ενεργοποίηση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων για την ώθηση στις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της ζήτησης, με μεγαλύτερη συμμετοχή των μικρομεσαίων, μικρών και ατομικών επιχειρήσεων. 

Πρόγραμμα επιδότησης στο 100% των εργοδοτικών εισφορών των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση με στόχο την διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, σε 48 – 72 δόσεις από την λήξη της πανδημίας και απαλλαγή των συναδέλφων από τις ασφαλιστικές εισφορές κατά την περίοδο της  πανδημίας χωρίς αφαίρεση των δικαιωμάτων τους.

Αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων από 1/1/2020 έως 31/12/2020, με αντίστοιχη επέκταση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής και επανέναρξη καταβολής των δόσεων από  την λήξη της πανδημίας και μετά.

Διερεύνηση δυνατότητας διαγραφής του ιδιωτικού χρέους. 

Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Διαγραφή μεγάλου μέρους των οφειλών επιχειρήσεων σε τράπεζες λόγω της συνεχούς ανακεφαλαιωσάσης των τραπεζών από το δημόσιο και αφαίρεση του τέλους  χρέωσης ηλεκτρονικών συναλλαγών από τις τράπεζες.

Κατάργηση του τέλους 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων.

Μείωση κατά τουλάχιστον 50% των πάσης φύσεως μισθωμάτων από τους ΟΤΑ, Δημόσιο, ΝΠΔΔ, για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση. 

Διαγραφή οφειλών προς ΟΤΑ που έχουν δημιουργηθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Κατάργηση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση. 

Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και άμεση λειτουργία της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας. 

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους στο πλαίσιο της ισονομίας. 

Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ των επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα επαγγελματικά ακίνητα.

Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα συνδικαλιστικών οργανώσεων!

Αύξηση του μέγιστου ύψους κύκλου εργασιών για τους μη υπόχρεους υποβολής ΦΠΑ στα 30.000 €.

Να συμπεριληφθεί ο σχετικός ΚΑΔ 84131000 των πρωτοβάθμιων Σωματείων -Συλλόγων στις πληττόμενες επιχειρήσεις , ώστε να τύχουν εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων στήριξης.

Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα Ελληνικά παραγόμενα προϊόντα ( ένδυση, υπόδηση, είδη αργυροχρυσοχοΐας κλπ).

Απαλοιφή της προϋπόθεσης της μείωσης του τζίρου όχι μόνο για την επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά για όλες τις κρατικές ενισχύσεις, όπως τα μη επιστρεπτέα κεφάλαια κίνησης.

Επίδομα ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους και σε επαγγελματίες, εμπόρους βιοτέχνες που απασχολούν μέχρι είκοσι εργαζομένους.