Επεισόδια στην πρυτανεία του ΑΠΘΕπεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στον 7ο όροφο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, όταν ομάδα περίπου τριάντα φοιτητών εισήλθε χωρίς να της έχει επιτραπεί, στο γραφείο του πρύτανη. Μάλιστα, φοιτητές και καθηγητές, αλληλοκατηγορούνται ότι οι μεν γρονθοκόπησαν τους δε!


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΑΠΘ καταγγέλλει ότι καθηγητής γρονθοκοπήθηκε, ενώ από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι ασκήθηκε σε αυτούς σωματική βία από καθηγητές και υπαλλήλους της φύλαξης! Από την πλευρά τους, οι φοιτητές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο είναι μονταρισμένο και απαθανατίζει τον καθηγητή να ρίχνει μπουνιά σε φοιτητή! Κι αυτό ενώ οι ίδιοι είχαν απαγορεύσει στους καθηγητές να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα!

Από τη διοίκηση του ιδρύματος ενημερώθηκαν η Εισαγγελία, η Αστυνομία και το υπουργείο Παιδείας. Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για την επίθεση που δέχθηκε.

Σε ανακοίνωση της πρυτανείας τονίζεται ότι τα σημερινά επεισόδια ήταν "συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας". Υπογραμμίζεται ότι "ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους καθηγητές, στον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή"!

Από το ΑΠΘ καταγγέλλεται ότι "ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα", επισημαίνεται!

"Μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο από τα χέρια την ώρα που πήγα να τηλεφωνήσω, με την αιτιολογία ότι τους τραβούσα βίντεο κι ενώ δύο άτομα από αυτούς ήδη τραβούσαν βίντεο. Με απείλησαν, είπαν θα σε πετάξουμε κάτω από το παράθυρο. Μου άρπαξε το κινητό ο φοιτητής -δεν ξέρω καν αν ήταν και φοιτητής- και του λέω, σε παρακαλώ δώσε μου το κινητό μου, θέλω να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου. Και μου λέει, όχι, δε σου το δίνω και πήγα να του το πάρω και τότε μου κατάφερε μία γροθιά στο μάτι", δήλωσε ο κ.Τοκμακίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Θα πάω στην αστυνομία να κάνω καταγγελία, μήνυση κατά αγνώστων, αφού δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που με γρονθοκόπησε. Είμαι σαράντα χρόνια στο πανεπιστήμιο, δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιθετικότητα, τέτοιον φασισμό από τριάντα ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στον πρύτανη και στους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Σκέφτομαι να φύγω στην Αυστραλία...", πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το κύριο αίτημα των φοιτητών, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ, είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση, που χαρακτηρίζεται "καταφανώς παράνομη". "Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος. Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία", επισημαίνεται.

Από την πλευρά της ομάδας των φοιτητών, ο Ευθύμης Κ. δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κινητοποίηση  έγινε για "ένα αίτημα που υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια. Υπήρχαν αποφάσεις από τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων Νομικής, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής, οι οποίες έλεγαν ότι πρέπει οι Σύγκλητοι να δέχονται τα φοιτητικά αιτήματα, να είναι ανοιχτές ειδικά προς τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των φοιτητών. Πήγαμε να κάνουμε μια παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία γι αυτό το ζήτημα με ένα πανό εκεί. Όταν άνοιξε η πόρτα της πρυτανείας και προσπαθήσαμε να μπούμε μέσα υπήρχαν φύλακες από έξω που προσπάθησαν να μας απωθήσουν".

Υποστηρίζει, ακόμη, ότι, όταν οι φοιτητές κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα -που, πάντως, δεν τους είχε επιτραπεί η είσοδος, "υπήρξε μια πολύ κακή αντίδραση από συγκεκριμένους συγκλητικούς και τον ίδιο τον πρύτανη, οι οποίοι μάλλον έχασαν την ψυχραιμία τους από τη σειρά αυτών των παρεμβάσεων και αντί να προσπαθήσουν έστω για το τυπικό να μας ακούσουν ή να αποχωρήσουν άρχισαν να μας φωνάζουν, να μας βρίζουν, να μας λένε φασίστες και τραμπούκους. Όταν κάποια στιγμή, κάποιοι από αυτούς τους καθηγητές μπήκαν στη διαδικασία να προσπαθήσουν να μας βγάλουν βίντεο και κάποιοι φοιτητές έβαλαν απλά τα χέρια μπροστά για να εμποδίσουν το βίντεο".

Ισχυρίστηκε ότι "δεν χτύπησαν ή ακούμπησαν τους καθηγητές", αλλά αντίθετα- "κάποιοι καθηγητές συμπεριφέρθηκαν πολύ βίαια μαζί με τους φοιτητές που βρίσκονταν εκεί και πέταξαν ανθρώπους πάνω σε πόρτες, έσπασε ακόμη και τασάκι. Μάλιστα ένας καθηγητής που προσπάθησε να πάει μέσα στο γραφείο του πρύτανη και να μας βγάλει βίντεο όταν μπήκαν μπροστά συνάδελφοι να τον εμποδίσουν χτύπησε και συμφοιτητή μας με μπουνιά, ενώ οι υπόλοιποι απλά χτυπήθηκαν στα χέρια".


Σχόλια