ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 24/2/2017._


Διασταύρωσαν τα ξίφη τους -και σήμερα- ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης, για το θέμα της δανειακής σύμβασης του δήμου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Σήμερα το πρωί, ο κ. Μπουτάρης συγκάλεσε σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, για να τους ενημερώσει για το θέμα της δανειακής σύμβασης. Παραβρέθηκαν οι επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Ρία Καλφακάκου, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Γ. Δελλής, της "Συμμαχίας Πολιτών" Αρμ. Στεργίου, των "Μένουμε Θεσσαλονίκη" Γ. Σερβής και της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση" Μόνικα Αϊβάζογλου. Δεν παραβρέθηκε ο κ. Καλαφάτης ο οποίος, την ώρα της ενημέρωσης προήδρευε σύσκεψης της ομάδας του κι έκανε σύντομη δήλωση στα ΜΜΕ.

Στη δήλωσή του, μεταξύ άλλων τόνισε: «Κάναμε λάθος που, για ακόμα μία φορά, πιστέψαμε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Είχε δεσμευτεί δημόσια, και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρκετούς μήνες πριν, ότι θα καλούσε τις παρατάξεις για να τις ενημερώσει και να γίνει ευρεία συζήτηση για το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ. Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν; Εμείς δε συμμετέχουμε σε συναντήσεις παρωδία. Το δάνειο από την ΕΤΕπ αποτελεί άλλη μία ήττα της διοίκησης και του Δημάρχου. Μόνο που το τίμημα είναι βαρύ και θα το πληρώσουν οι πολίτες: Περίπου 20 εκ. €. Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, υπό προϋποθέσεις, η ΕΤΕπ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη. Όμως ο Δήμαρχος και η διοίκηση χρυσάφι πιάνουν και χώμα γίνεται! Θα μπορούσε, αν υπήρχε η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση κι ένα κλίμα συναίνεσης, αυτό το χρηματικό εργαλείο να δώσει πολλά οφέλη στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς να τους επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ».

Μετά την ενημέρωση, στις δηλώσεις Καλαφάτη αναφέρθηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης: «Η συζήτηση για το δάνειο έχει γίνει δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Ας το θεωρεί ότι είναι παρωδία. Κανονικά έπρεπε να έχει έρθει, είναι θεσμικό ατόπημα που δεν ήρθε. Η απουσία του εμένα με ενοχλεί, γιατί είναι θεσμικό ατόπημα».  

Επίσης, σχετικά με το θέμα του δανείου, υπογράμμισε ότι την πορεία του δανείου και την εκτέλεση της πορείας των έργων θα παρακολουθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που πρόκειται να συγκροτηθεί. «Θα μπορεί να επεμβαίνει στο ποια έργα έχουν προτεραιότητα», τόνισε. Όπως εξήγησε ο κ. Μπουτάρης, η σύμβαση είναι ανοιχτή, γεγονός που σημαίνει πως από τον ενδεικτικό πίνακα με τα ώριμα έργα, μπορεί να προστεθούν ή να αφαιρεθούν ανάλογα με την προτεραιότητα που θα έχουμε.

Αναφερόμενος στη μείωση του ποσού του δανείου που θα ληφθεί από τα 50 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ., υπογράμμισε ότι έγινε, καθώς εκτιμήθηκε ότι «η απορρόφηση ακόμη και των 20 εκατ είναι δύσκολο να γίνει μέσα στην επόμενη διετία. Επομένως αυτή η δανειακή σύμβαση αφήνει μια προίκα στην επόμενη διοίκηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης στο δημοτικό συμβούλιο, δήλωσε ότι «η ψηφοφορία στην Οικονομική Επιτροπή ήταν θετική, όπως και οι τοποθετήσεις ήταν θετικές. Εάν αλλάξουν γνώμη στο τέλος, τι να πω χάσαμε»

Τις δικές της κόκκινες γραμμές για το δάνειο της ΕΤΕπ έθεσε στη δημοτική αρχή η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου. Όπως ανέφερε, μετά τη σύσκεψη, ζήτησε από τον δήμαρχο να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση των δημοτών, μέσω των δημοτικών τελών, εξαιτίας της δανειοδότησης. «Θέλουμε να υπάρξει και δέσμευση ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι πολίτες με αύξηση των δημοτικών τελών ή με άλλον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κ. Καλφακάκου ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι «δεν πρόκειται να βάλει άλλες επιβαρύνσεις και φόρους στο δημότη». «Η τακτική μας είναι μείωση όσο γίνεται των δημοτικών τελών», απάντησε ο κ. Μπουτάρης.

Για ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση, η οποία χρειαζόταν, έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση» Μόνικα Αιβάζογλου. Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις της, «άκουσε όλα τα στοιχεία προσεκτικά», ωστόσο, δεν έχουν λάβει ακόμα απόφαση για το τι θα κάνουν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκρότηση της διαπαραταξιακής ομάδας και ζήτησε τα έργα να έχουν μια κοινωνική σημασία και βαρύτητα.

Ο Αρμόδιος Στεργίου, από την παράταξη «Συμμαχία Πολιτών», ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη σύναψη του δανείου. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Γιάννης Δελλής από την Λαϊκή Συσπείρωση και ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».