ΔΑΜΑΣΚΟΣ, 24/2/2017._


Την επομένη της κατάληψης της αλ Μπαμπ, προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη βόρεια Συρία, ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του σύροι αντάρτες αποτέλεσαν σήμερα στόχο επίθεσης αυτοκτονίας η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 51 ανθρώπων.


Λίγο μετά, δύο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε άλλη επίθεση αυτοκτονίας στην ίδια πόλη, που έπεσε χθες στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων ανταρτών έπειτα από μια επίθεση που κράτησε πάνω από δύο μήνες.

Αξιωματούχος των ανταρτών επέρριψε αμέσως την ευθύνη στο ΙΚ το οποίο, όπως είπε, ενήργησε "σε αντίποινα" αφού έχασε την τελευταία μεγάλη πόλη την οποία ήλεγχε στη βόρεια επαρχία Χαλέπι.

Οι σύροι αντάρτες και ο τουρκικός στρατός συνεχίζουν σήμερα τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην πόλη αυτή που είχε περίπου 100.000 κατοίκους πριν από την έναρξη του πολέμου το 2011.

Καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον 51 ανθρώπους --34 άμαχους και 17 αντάρτες-- όταν ανατινάχθηκε με το παγιδευμένο αυτοκίνητό του σε μια κοινότητα που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της αλ Μπαμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.