ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 28/11/2016._ Επαφές, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων αποκάλυψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για το θέμα του ΟΑΣΘ.

Όπως είπε πριν λίγο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο δήμος έχει υποβάλει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης για να υπάρξει αστική συγκοινωνία με ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. "Η τράπεζα περιμένει το δικό μας πράσινο φως", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε προς τους δημοτικούς συμβούλους: "Και μη σηκώνεται η τρίχα σας όταν ακούτε για δάνεια"! 

Όσον αφορά την Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων, είπε πως έγινε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη από στελέχη της, οι συζητήσεις γίνονται και για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και πως τα στελέχη της τράπεζας θα επιστρέψουν με συγκεκριμένη πρόταση.

Εξέφρασε επιφυλάξεις για την εξυπηρέτηση του κοινού από τον ΟΑΣΘ: "Ο νομός εξυπηρετείται από τον ΟΑΣΘ, εκτός από έναν μικρό θύλακα που έχει μείνει στα ΚΤΕΛ και δεν είμαι σίγουρος αν εξυπηρετείται καλά", είπε και, λίγο αργότερα, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία: "Παίρνω τακτικά το λεωφορείο και άλλη φορά είμαστε μέσα σα σακκιά πατάτες κι άλλη φορά δεν μπορούν άλλοι να ανέβουν. Είναι πολύ πίσω η κατάσταση".

Ξεκαθάρισε ότι ο δήμος ενδιαφέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης των συγκοινωνιών κι όχι ο διαχειριστής. "Άλλο ιδιοκτήτης κι άλλο διαχειριστής" είπε και πρόσθεσε: "Ο διαχειριστής θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό. Η κατάσταση με τον ΟΑΣΘ είναι παρωχημένη. Ιδιοκτήτης πρέπει να ΄ναι ο δήμος"!

Αποκάλυψε, ακόμη, ότι, "την περασμένη εβδομάδα ήρθε μια εταιρία εγγλέζικη, η οποία έχει 60.000 εργαζομένους σε όλη την Ευρώπη, καλύπτει τις αστικές συγκοινωνίες σε Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Κροατία και μας κάνανε πρόταση. Το πρόβλημα με τον ΟΑΣΘ δεν το ξέρουμε μόνον εμείς κι ο Λαγκαδάς, το ξέρουν σε όλη την Ευρώπη. Δουλειά θέλουν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, επιχειρηματίες είναι και αν δεν εξυπηρετεί η κατάσταση, δε θα πάρουν τη δουλειά".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι "δε θα αφήσουμε την υπόθεση αστικές συγκοινωνίες στα χέρια ενός υπουργείου. Δε θα αφήσουμε το κράτος, όποιο κράτος κι αν είναι αυτό και όποια εταιρία αναλάβει, αυτό να γίνει ερήμην του δήμου της πόλης".