ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 28/11/2016. _ Με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αριστοτέλη Θωμόπουλο, τα ΄βαλε, απόψε, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης .


Καθώς ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης απουσίαζε στην Αθήνα, η επίθεση έγινε, αρχικά, στον περιφερειάρχη:

"Είναι τελείως με τελείως ανάρμοστη η συμπεριφορά του περιφερειάρχη. Υπέπεσε σε δύο ατοπήματα. Το πρώτο η δήλωσή του για την Α Προβλήτα" είπε ο κ. Μπουτάρης, αναφέροντας, μετά, ως δεύτερο ατόπημα, "το σφετερισμό της ιδέας για την ένωση Αξιού με Δούναβη.

Ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε για το θέμα του λιμανιού ότι "η Α Προβλήτα έχει εξαιρεθεί πλήρως από την προκήρυξη για τον ΟΛΘ Α.Ε.". Επικαλέστηκε, ακόμη, "τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι η προβλήτα θα πάει στην διαχείριση του δήμου". Πρόσθεσε πως "τα κομμάτια που έχουν εξαιρεθεί με νόμο θα αποδοθούν σε αυτούς που πρέπει". Έφερε ως παράδειγμα την Δραπετσώνα, λέγοντας ότι "¨η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί κι εδώ. Να ησυχάσει και η αντιπολίτευση. Και να διαβάζετε πρώτα και μετά να λέτε τις σαχλαμάρες που λέτε", πρόσθεσε.

Πάντως, λίγα λεπτά αργότερα, η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο, Ρία Καλφακάκου, έλεγε ότι "θα δημιουργηθεί φορέας με ισχυρή παρουσία του δήμου Θεσσαλονίκης", διαψεύδοντας ουσιαστικά τα όσα είχε πει ο δήμαρχος!

Όσον αφορά τα μέλη του δ.σ. του ΟΛΘ, ο κ. Μπουτάρης τους χαρακτήρισε "διορισμένους, που δεν έχουν κανέναν λόγο να συζητάνε", αλλά και "άσχετους, που ο νέος επενδυτής δεν έχει λόγο να τους κρατήσει. Και μη μου πείτε ότι δεν είναι άσχετοι αυτοί οι αποτυχημένοι πολιτευτές", πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε "δεύτερο ατόπημα" του περιφερειάρχη το "σφετερισμό της πρότασης που είχα κάνει, είχα βγάλει εφημερίδες και είχα ενημερώσει και τον πρωθυπουργό, για τη σύνδεση Αξιού με Δούναβη. Του είχα πει τις συζητήσεις που είχα κάνει με τον πρόεδρο της Σερβίας και των Σκοπίων κι ότι οι Κινέζοι είχαν ενδιαφερθεί για το έργο. Κι ενδιαφέρονται επειδή είναι ο υδάτινος δρόμος της κεντροανατολικής ευρώπης. Ο κ. Τζιτζικώστας σφετερίστηκε αυτήν την ιδέα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, όμως, τον έβαλε στη θέση του λέγοντας ότι το είπε, ήδη, στον Γιούνκερ"!

Πρόσθεσε πως το θέμα ήδη, πήγε, από τον πρωθυπουργό στον Γιούνκερ και ότι "τουλάχιστον στη δική μου ηλικία δεν πρόκειται να δούμε το έργο να ολοκληρώνεται, αλλά τουλάχιστον να το δούμε να αρχίζει".

Στη συνέχεια τα έβαλε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Αριστοτέλη Θωμόπουλο. Με αφορμή δημοσίευμα με βάση στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων για την τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε: "Η Ένωση συστηματικά υποβαθμίζει την τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης. Αμφισβητεί, γκρινιάζει, μεμψιμοιρεί και δε λέει τι κάνουν αυτοί για να αυξήσουν την κίνηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης". 

Πρόσθεσε ότι δεν μπορείς "να συγκρίνεις τη Θεσσαλονίκη, που δεν ξέρει κανείς που βρίσκεται, με το Εδιμβούργο, με το Ντίσελντορφ, με το Αμβούργο. Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν όλες αυτές οι πόλεις"; Και πρόσθεσε: "Έχουμε στη Θεσσαλονίκη την ίδια πολιτιστική ή επιχειρηματική ανάπτυξη με αυτές τις πόλεις; Έχουμε τις ίδιες ξενοδοχειακές υποδομές; Ξεχνά ο κ. Θωμόπουλος να βάλει τις πέντε ξενοδοχειακές μονάδες που άνοιξαν τα τρία τελευταία χρόνια"... 

Για τον κ. Μπουτάρη, "αν θέλουμε να πάμε μπροστά στον Τουρισμό αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Δε γίνεται να συνεχίσουμε με αλληλοκατηγορίες. Νομίζω ότι έφθασε ο κόμπος στο χτένι. Τέτοια δημοσιεύματα κάθε άλλο παρά δημιουργούν καλή εικόνα".

Στην αρχή της τοποθέτησής του μίλησε για την επερχόμενη κακοκαιρία κι εξέφρασε φόβους ότι πρόσφυγες από τα περιφερειακά χοτ σποτ θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη: "Οι αρμόδιοι να πάρουν τα μέτρα τους. Θα πλημμυρίσει η πόλη με πρόσφυγες που θα θέλουν ένα ζεστό πιάτο φαΐ", είπε.