Για σήμερα (επειδή αργήσαμε να δημοσιοποιήσουμε την συνταγή και... η μέρα τρέχει) προτείνουμε κάτι εύκολο: Μια Κις Λορέν, όπως τη σερβίρει το foodmood.gr. Συνολικά θέλει δυο ώρες μέχρι να... φάτε:


Μαγειρεύει η Σίσση Βασιλειάδου

Οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι η πρώτη Quiche Lorraine φτιάχτηκε στην περιοχή της Λοραίνης το 1558. Πρόκειται για μιά αλμυρή τάρτα που περιείχε βούτυρο, τυρί, αυγά, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Αργότερα προσθέσανε, στα υλικά και το λαρδί,( στις μέρες μας έχει αντικατασταθεί από το μπέικον) ενώ εμφανίστηκαν και παραλλαγές της συγκεκριμμένης συνταγής, ανάλογα με την περιοχή. Με σπανάκι, μανιτάρια, κρεμμύδια, ή τυριά.
Επειδή η μαγειρική είναι πάνω από όλα έμπνευση, πειραματιστείτε και θα βρείτε τον συνδυασμό που σας αρέσει.

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα γιαούρτι
1 1/2 κούπα αλεύρι κοσκινισμένο
3/4 κούπας λάδι

2-3 πράσα
2 αυγά
200 γρ.τυριά (μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο)
125 γρ.κρέμα γάλακτος ή
100 γρ.γάλα
μοσχοκάρυδο
λίγο δεντρολίβανο
πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζουμε το αλεύρι, το γιαούρτι και το λάδι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε, στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια μας. Η ζύμη μας θα γίνει σχετικά μαλακή. Άν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 20 -30 λεπτά, να ξεκουραστεί.

Σε ένα τηγάνι που έχουμε βάλει λίγο λάδι, σοτάρουμε τα πράσα, κομμένα σε ροδέλες και αρωματίζουμε με λίγο δεντρολίβανο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τα τυριά, την κρέμα γάλακτος ή το γάλα,το πιπέρι και ρίχνουμε και τα σοταρισμένα πράσα. Στρώνουμε μία λαδόκολα στην ταρτιέρα μας ,την αλευρώνουμε και απλώνουμε την ζύμη, με τα χέρια μας, να καλύψει όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα. 

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια βγάζουμε την ζύμη από τον φούρνο και ρίχνουμε μέσα στην τάρτα, όλο το μείγμα. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180-190 βαθμούς.