Το κάτω σώμα του γερμανικού κοινοβουλίου(Μπούντεστανγκ) ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, ψήφισμα με το οποίο η σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915 χαρακτηρίζεται και επισήμως ως «γενοκτονία».


Η Τουρκία είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο ψήφισμα και είχε προειδοποιήσει ότι, εάν εγκριθεί από τη Μπούντεσταγκ, θα μπορούσε να δημιουργήσει ζημία στις διμερείς σχέσεις.

Οι Αρμένιοι υπολογίζουν ότι 1,5 εκατ. ομοεθνείς τους έπεσαν θύματα της οθωμανικής βίας στις αγριότητες του 1015, εν μέσω Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το αρμενικό στοιχείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως ορθόδοξο χριστιανικό, είχε συνταχθεί με την τσαρική Ρωσία, αντίπαλο των Οθωμανών στον πόλεμο, καθώς οι Ρώσοι ήταν σύμμαχοι των Άγγλων και των Γάλλων, ενώ οι Τούρκοι των Γερμανών.

Περισσότερα από 20 έθνη, μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη σφαγή ως γενοκτονία, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο πάπας Φραγκίσκος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δεν βρέθηκε στη Βουλή για την ψηφοφορία, ωστόσο οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) των οποίων ηγείται, καθώς και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι υποστήριξαν το ψήφισμα.

«Παράλογη κίνηση»

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο εξάλλου για πίεση στους Γερμανούς βουλευτές από Γερμανούς τουρκικής καταγωγής και Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλεσε «παράλογη» την ψήφιση του σχετικού ψηφίσματος από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε τηλεφωνική του επαφή με την κ. Μέρκελ, ξεκαθάρισε ότι οι διμερείς σχέσεις θα υπέφεραν εάν η Γερμανία «έπαιζε τέτοιο παιχνίδι».

Στο ψήφισμα η Γερμανία, ως τότε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάνει αυτοκριτική για τις ευθύνες της σχετικά με τη σφαγή.


Το ψήφισμα έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στο Αιγαίο.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου 2016, καθώς και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για τη φιλοξενία περίπου 3 εκατ. Σύρων προσφύγων σε καταυλισμούς.