Έφθασε, στις 14:15 ώρα Ελλάδος, στο Άγιον Όρος, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Του έγινε αρχική υποδοχή στο λιμανάκι της Δάφνης και ακολούθησε η επίσημη υποδοχή στις Καρυές, από
την ηγεσία της Αθωνικής Πολιτείας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.


Στο λιμανάκι της Δάφνης "έδεσαν" δυο ταχύπλοα, ένα μικρότερο κι ένα σε μέγεθος... θαλαμηγού. Από το δεύτερο βγήκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Αθωνικής Πολιτείας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.



Την ίδια ώρα προσγειώνονταν στις Καρυές το ελικόπτερο που μετέφερε στο Άγιον Όρος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος μετέβη από τον ταρσανά της Δάφνης στις Καρυές με ένα θωρακισμένο όχημα 4Χ4, με τον Ρωσικό Θυρεό. Νωρίτερα, καθώς είναι γνωστό ότι τηρεί με ευλάβεια όλο το τυπικό, αλλά και τις παραδόσεις, δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με την αγιορείτικη αντιπροσωπεία που τον υποδέχτηκε (όπως συνηθίζεται με τους επισκέπτες στο Περιβόλι της Παναγιάς).



Περίπου μισή ώρα αργότερα, η αυτοκινητοπομπή του Ρώσου Προέδρου έφθασε στις Καρυές. Ήταν η πρώτη φορά που τα οχήματα δε σταμάτησαν στην αρχή του καλντεριμιού που οδηγεί στο Πρωτάτο, αλλά έφθασαν σχεδόν ως την είσοδο.

Εκεί, κάτω από συνεχείς κωδωνοκρουσίες, του έγινε επίσημη υποδοχή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ασπάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο από τα χέρια του Πρώτου και ακολούθησε τη σύντομη πομπή ως τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, όπως επιβάλει το τυπικό, για την Δοξολογία. Μάλιστα, οι πόρτες έκλεισαν και μέσα βρέθηκαν ελάχιστοι επίσημοι. Σε λίγο θα γίνουν οι αντιφωνήσεις.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Καθλικό του Πρωτάτου, στις Καρυές, όπου έγινε η επίσημη υποδοχή, από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μεταξύ όσων τον υποδέχτηκαν στο κονάκι του Πρωτάτου, στις Καρυές, ήταν και ο γνωστός επιχειρηματίας, μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

Από εκεί ο Βλ. Πούτιν θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος (Ρώσικο Μοναστήρι).