Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ αποδόμησε «το τρίτο και το συμπληρωματικό τέταρτο μνημόνιο που ψήφισε η
κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και ανέπτυξε την πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι δεν έχει σχέδιο για τη χώρα και δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. «Είναι τυχοδιώκτης που θα κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει στην εξουσία, είναι αναξιόπιστος όχι μόνο στη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Γι' αυτό και δένουν τον κ. Τσίπρα με τρόπο εξευτελιστικό, με τον "κόφτη" και με το Ταμείο των 99 χρόνων. Η ετερόκλητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να φύγει το γρηγορότερο από την εξουσία αν θέλουμε να βαδίσουμε τον δρόμο της ανάπτυξης. Όσο μένουν τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουν στην κοινωνία. Ζητάμε και θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές γιατί είναι η μόνη λύση για το αδιέξοδο της χώρας», είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, λέγοντας ότι «καθημερινά αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που ζητούν εκλογές και οι πολίτες ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές η ΝΔ θα τις κερδίσει. Εννέα μήνες μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ ξεπερνά το 60%, ενώ η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει διψήφιο ποσοστό».
Συνεχίζοντας την αποδόμηση της συμφωνίας που ψηφίστηκε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι δεν θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία και πρόσθεσε:
«Οι τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup επιβεβαιώνουν τις συνέπειες που είχε η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η συμφωνία που ψήφισε η κυβέρνηση είναι το πρόσθετο βαρύ τίμημα που θα πληρώσουν οι πολίτες. Η κοινωνία αγανακτεί. Η συνολική απώλεια πλούτου 2015- 2016 αγγίζει τα 21 δισ. ευρώ.
»Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα, αλλά δεν πήρε τίποτε. Επιπλέον η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη. Και δεν είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Τα επαχθή μέτρα που εισηγήθηκε στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση, μαθαίνουμε ότι δεν ήταν επαρκή. Η δόση που θα συνοδεύει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης υπολείπεται του ποσού που έπρεπε να πάρει η χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2016 και θα την πάρει με δόσεις. Η δε συμφωνία για το χρέος είναι ατελής και παραπέμπεται για το μέλλον. Η συμφωνία δεν θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία.
Εξηγώντας την τακτική του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που μας λένε "αφήστε τους να καταστραφούν και μετά να αναλάβετε". Είναι οι γνωστοί θιασώτες του ώριμου φρούτου. Τους απαντώ ότι το φρούτο έχει ήδη σαπίσει και κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει η ζημιά για τη χώρα. Η ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ του τρίτου και τέταρτου συμπληρωματικού μνημονίου φέρνει νέα δεδομένα. Οι πολίτες πια αντιλαμβάνονται ότι οι ψευτοπαλικαρισμοί οδηγούν στην καταστροφή και ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρόσφατες δηλώσεις τού Γιώργου Κυρίτση, θυμίζοντας «στον κ. Τσίπρα και στον εκφραστή της πολιτικής του, κ. Κυρίτση, ότι σήμερα υποφέρουν όλοι οι Έλληνες είτε ψήφισαν "ναι" στο δημοψήφισμα είτε "όχι". Η ανάπτυξη όταν θα έλθει θα αφορά όλους. Απέναντι στον διχαστικό λόγο της κυβέρνησης εμείς εκπέμπουμε έναν λόγο εθνικής και κοινωνικής ομοψυχίας».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την πρότασή του για την έξοδο της χώρας από την κρίση: «Οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Εμείς δεν θα είμαστε ακόμη ένας κρίκος στις μνημονιακές κυβερνήσεις, θα είμαστε η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τη κρίση και θα την βάλει στο δρόμο της ευημερίας».
Υποστήριξε ότι είναι απολύτως εφικτό η οικονομία να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη πενταετία της τάξης του 4%, αύξηση εξαγωγών 10%, επενδύσεις από το 11% στο 20% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και να δημιουργούνται κάθε χρόνο 120.000 θέσεις εργασίας.