Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία κάποιων να αποκαλύψουν τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία τους, πριν την εφαρμογή του περιουσιολογίου, οπότε θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους,
είναι το σαφές μήνυμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», όπου μιλά για μέτρα και αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και αυτοκινήτων.


Για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων, ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι θα δοθούν κίνητρα τα οποία θα είναι άξια υπολογισμού, έναντι της επιλογής οι κάτοχοι να χάσουν τα χρήματα που έχουν στο εξωτερικό συν τις ποινικές κυρώσεις όταν προχωρήσουν οι έλεγχοι στα εκατομμύρια ΑΦΜ που έχουν στοχοποιηθεί με την αρωγή των πληροφοριών που έρχονται από το εξωτερικό, στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι φέτος η εκκαθάρισή του θα αρχίσει τον Ιούλιο και θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, βάσει των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών, ενώ το 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Επίσης, θα ακολουθήσουν πολλές παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, στον ΦΠΑ, φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.α. «Το περιουσιολόγιο», τονίζει ο κ Αλεξιάδης, «θα είναι μια καλή αρχή για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση κάθε φορολογούμενου και από εκεί και πέρα θα πάμε σε μια λογική μεταβίβασης στις νέες γενιές».

Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, πέραν των αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης, ο αναπληρωτής υπουργός λέει ότι θα γίνει σύνδεση των τελών κυκλοφορίας με την πραγματική αξία και τα χιλιόμετρα του οχήματος.