Αυστηρότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας λαμβάνει φέτος η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σε καταυλισμούς και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. 


Όπως αποκαλύπτει, σε σημερινό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα "Μακεδονία", οι αρμόδιες υπηρεσίες εστιάζουν την προσοχή τους στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι διαχειρίσιμη. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες υποδομές και την παντελή απουσία ατομικής υγιεινής αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ασθενειών που ενδημούσαν στο παρελθόν. 

Στο ρεπορτάζ της δημοοσιογράφου Φανής Σοβιτσλή, η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ιωάννα Τζάκη, δηλώνει: «Ειδικά φέτος αρχίσαμε τους ψεκασμούς προληπτικά στους χώρους παραμονής προσφύγων και μεταναστών, όπου δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες, ειδικά στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης».

Οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών δεν καλύπτουν μόνο τους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως η Ειδομένη, και τα κέντρα μετεγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και όλα τα φυσικά υγροτοπικά συστήματα, τους ορυζώνες, τις εστίες αναπαραγωγής στο περιαστικό σύστημα, ακόμη και κοινόχρηστους αλλά και ιδιωτικούς χώρους εντός των οικισμών.

Τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών μέσω των κουνουπιών επισημαίνουν και οι επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν ετοιμότητα για το επόμενο δίμηνο, οπότε αναμένεται η εμφάνιση του κουνουπιού "Τίγρης της Ασίας".