Οι κρίσιμες εξελίξεις για τη χώρα επιλέγονται από τις περισσότερες εφημερίδες για πρωτοσέλιδο θέμα σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Η σταύρωση της τρίτης ηλικίας
“«Σταύρωση κυρίου» θα βιώνουν οι επόμενες γενιές Ελλήνων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στις ερχόμενες δεκαετίες, καθώς η συνταξιοδότηση, μια από τις βασικότερες κατακτήσεις των εργαζόμενων τα τελευταία 150 χρόνια, πλησιάζει προς το τέλος της”, γράφει η εφημερίδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Οργή λαού
Στο περιστατικό με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην αγορά Μοδιάνο αναφέρεται η εφημερίδα και γράφει: «Ακρως επεισοδιακή αποδείχτηκε η χθεσινή πασχαλινή βόλτα που πραγματοποίησε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας πως η ανοχή και η υπομονή του κόσμου έχουν πλέον εξαντληθεί. Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, τα... άκουσαν για τα καλά, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με σφοδρότατες διαμαρτυρίες απελπισμένων πολιτών, που τα «έχωσαν» χοντρά για την κυβερνητική πολιτική».

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Η κοινωνία αναζητά δρόμο για την Ανάσταση
Η εφημερίδα αναρωτιέται: «Ο λαός ξανασταθμίζει τα πράγματα και αναζητεί διεξόδους πέρα και κόντρα στα... κλασικά. Ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα και οι δανειστές πρωταγωνιστούν στο show των ημερών, ένα πιο μόνιμο και πραγματικό θέμα επιζητά απαντήσεις: Ποιες είναι οι αντιδράσεις που συμβαίνουν ή αναμένονται, ποιο το πνεύμα που επικρατεί στην κοινωνία και στις τάξεις του ταλαιπωρημένου λαού»;

ΕΘΝΟΣ: Ο λογαριασμός για τις αγροτικές εισφορές
Σύμφωνα με την εφημερίδα έρχεται «ολική ανατροπή στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές και αναδρομικές, αφού ξεκινούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και φτάνουν μέχρι το 2022, όταν πλέον ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: CIA: «GREXIT εντός του 2016»
«Από ό,τι δείχνει η κατάσταση με την αβεβαιότητα γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους, που συνεχίζεται, η εξέλιξη των πραγμάτων για την Ελλάδα και την οικονομία της δεν θα είναι καθόλου καλή... Η κατάληξη θα είναι δραματική, με απρόβλεπτες συνέπειες, κυρίως για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Μάλιστα, λόγω της ειδικής θέσης της ευρωζώνης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ένα αδιέξοδο στην λύση του προβλήματος του χρέους της Ελλάδας, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχει καταστρεπτικές συνέπειες και για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία», γράφει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέες ταυτότητες για όλους τους πολίτες
“«Αφόρητες» χαρακτηρίζουν ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τιςπιέσεις της Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό των αστυνομικών ταυτοτήτων στην Ελλάδα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι ελληνικές ταυτότητες πλαστογραφούνται εύκολα, γεγονός που τους προκαλεί προβλήματα στους ελέγχους στα σύνορά τους, όπου κατά καιρούς έχουν συλληφθεί άτομα που εξέδωσαν ταξιδιωτικά έγγραφα με τη χρήση πλαστών ελληνικών ταυτοτήτων. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει τη διαδικασία με τη σύσταση δύο επιτροπών, εκ των οποίων η μία ασχολείται με το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι και η άλλη με τις τεχνικές προδιαγραφές”, τονίζει η εφημερίδα.

ΕΣΤΙΑ: Σενάρια διαλύσεως της Εύρ. Ενώσεως
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «δημιουργεί ερωτήματα για το τι συμβαίνει με την Ευρώπη ή ταυτόχρονη εκπομπή ανησυχητικών, περίπου προειδοποιητικών, μηνυμάτων από πολιτικές προσωπικότητες της νεώτερης πολιτικής γενιάς, όπως ό φιλόδοξος υπουργός Οικονομίας τής Γαλλίας, κ. Έμμ. Μακρόν, ή ό Ιταλός Πρωθυπουργός, κ. Ρέντσι, επίσης πρόσωπα τού επονομαζομένου «κλειστού ευρωπαϊκού πυρήνος», όπως ό πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Μ. Μόντι».

Η ΑΠΟΨΗ: Όλα στον αέρα, λόγια στον αέρα
“Από τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα - Κομμένου ότι «το Πάσχα τελειώνει το Μνημόνιο και έρχεται η ανάσταση της οικονομίας» μέχρι τις εκτιμήσεις Τσακαλώτου στη βουλή ότι «στις 22 Απριλίου κλείνει η αξιολόγηση», η διαπραγμάτευση ναυάγησε όπως η «Παναγία Τήνου» στον Πειραιά κι όλα προμηνύουν ότι υπάρχει και μεταπασχαλινός Γολγοθάς”, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η ΑΥΓΗ: Πολιτική λύση για "κόφτη" και χρέος
Η εφημερίδα βλέπει αυτά που οι άλλοι δεν διακρίνουν: «Λύση κορυφής για αξιολόγηση, δημοσιονομικό διορθωτή και δημόσιο χρέος εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου και, πιθανότατα, εντός της προσεχούς εβδομάδας προεξοφλούν όλες οι ενδείξεις και εξελίξεις. Ο πολιτικός χαρακτήρας της λύσης απορρέει από τη φύση των εκκρεμοτήτων, που πλέον αφορούν τον προσδιορισμό του μηχανισμού λήψης μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προγράμματος το 2018 και την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, καθώς το 99% των θεμάτων της αξιολόγησης έχουν κλείσει -όπως σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος Π. Μοσκοβισί. Και οι δύο εκκρεμότητες σχετίζονται με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει πλήρως στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα», γράφει.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Γολγοθάς και μετά το Πάσχα
«Η αβεβαιότητα στο ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, χωρίς κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα υπάρξει «λευκός καπνός». Πρόκειται για έναν Γολγοθά που χωρίς αμφιβολία οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ασφυξία», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών μέσω κουνουπιών
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «αυστηρότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας λαμβάνει φέτος η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν σε καταυλισμούς και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μάλιστα εστιάζουν την προσοχήτους στην Ειδομένη, όπου η κατάσταση, όπως υποστηρίζουν, δεν είναι διαχειρίσιμη».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Απόδραση από Μαξίμου για τον Τσίπρα - Ετοιμότητα για εξουσία από Κυριάκο
Σύμφωνα με την εφημερίδα «μονόδρομος φαντάζουν οι κάλπες για την κυβέρνηση, καθώς, μετά την πρόσφατη εμπλοκή στις συνομιλίες, η πρώτη αξιολόγηση έμεινε ανοικτή και η χώρα κινδυνεύει και πάλι στα τέλη Ιουνίου να βρεθεί μετέωρη και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου συνδέει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ, λέγοντας ότι πίσω από την κωλυσιεργία που παρατηρείται στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κρύβονται οι απώτεροι στόχοι του Ταμείου για αλλαγή της κυβέρνησης».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Υπογραφή Κυριάκου ζητά η τρόικα
Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι «θεσμοί» έχουν ήδη απαιτήσει να υπάρξει συναίνεση της μείζονος αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στη λήψη των πρόσθετων διορθωτικών μέτρων, όπως ακριβώς είχαν ζητήσει και την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά στο 2ο μνημόνιο, το 2011. Αν δεν συνυπογράψει η αντιπολίτευση τη δημιουργία του Μηχανισμού, τότε οι «θεσμοί» απαιτούν αναλυτική νομοθέτηση, με πλήρη καταγραφή των μέτρων που θα λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση, με αυτόματες διαδικασίες και συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταγράφουν «πρόοδο» μεγαλώνοντας τον αντιλαϊκό λογαριασμό
“Την ώρα που από την κυβέρνηση, εκπροσώπους του κεφαλαίου, τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.ά.) εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της «αξιολόγησης», όλα δείχνουν ότι μεγαλώνει ο αντιλαϊκός λογαριασμός”, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Με ελληνικά μνημόνια θα έρθει η Ανάσταση της χώρας
Κυβίσθηση από την εφημερίδα, που γράφει για τους πολιτικούς: «Ας συμφωνήσουν τα σημερινά πρόσωπα του δημοκρατικού τόξου -με όποιο μπόι διαθέτουν- σε μια μεγάλη Συμφωνία Σωτηρίας. Σε ένα Πρόγραμμα Τιμής. Σε ένα Ελληνικό Μνημόνιο. Σε ένα Μνημόνιο εσωτερικού. Που θα περιλαμβάνει ένα και μόνο άρθρο, το οποίο θα λέει: «Πρώτα η Σωτηρία της χώρας και μετά το συμφέρον του κόμματος». Αυτή θα είναι η αρχή του τέλους των έξωθεν μνημονίων».

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο: Μόνος με τα μέτρα
Η εφημερίδα γράφει: «Περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες για τη σύγκληση του πολυπόθητου Eurogroup - όταν δηλαδή η χώρα θα μετρά αντίστροφα για την Ανάσταση -, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει την πολιτική συζήτηση στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα προληπτικά μέτρα».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Κουβάρι» με 2.500 ζώα χωρίς σήμανση
“Την ώρα που οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν πως το Πάσχα του 2017 δεν θα υπάρχουν στην αγορά ελληνικά αμνοερίφια, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η οικονομική αστυνομία ερευνούν υπόθεση με 2.500 ζώα χωρίς σήμανση. Η έρευνα ξεκίνησε από τη Χαλκηδόνα, όπου αρχικά εντοπίστηκαν τετρακόσια πρόβατα με τον ιδιοκτήτη να υποδεικνύει στάβλο στην Βέροια. Εκεί, οι αρχές εντόπισαν ακόμη 2.000 ζώα χωρίς σήμανση και πλέον βρίσκονται υπό έρευνα για τυχόν «ελληνοποιήσεις»”, γράφει η εφημερίδα.

ESRPESSO: Αόρατοι ασκητές στο Άγιον Όρος
«Σαν σκιές τριγυρνούν στην έρημο του Αγίου Ορους, διαβιώνοντας ολόγυμνοι και άοικοι στις πιο «άγριες» και δυσπρόσιτες σπηλιές του Αθω. Μοναδικό καθήκον τους, η αδιάλειπτη προσευχή. Είναι οι «αόρατοι ασκητές» -θρύλοι στο περιβόλι της Παναγίας- που φέρεται ότι ακολουθούν πιστά τον τρόπο ζωής του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτη, του πρώτου γνωστού ασκητή, πριν ο μοναχισμός πάρει οργανωμένη μορφή, μετά το 960 μ.X.», γράφει η εφημερίδα.

FREDDO: Πόλεμος για τα τραγούδια
Η εφημερίδα αναφερόμενη στον Παντελή Παντελίδη, γράφει ότι δεν υπάρχει, ακόμη, πλάνο για έκδοση cd με τραγούδια που άφησε πίσω του, προσθέτει πως ο Αντ. Ρέμος αρνήθηκε να τραγουδήσει σε έναν τέτοιο δίσκο θεωρώντας το  προσβολή προς τον νεκρό, αναφέρει το όνομα του Β. Καρρά και ολοκληρώνει χωρίς να δίνει κάποια είδηση για «πόλεμο»...

KONTRANEWS: Πείνα, ανεργία, λουκέτα, δυστυχία
Η εφημερίδα κάνει... καταγραφή κατηγορώντας την Ε.Ε. για όσα μας έλαχαν... «Ο νέος εκβιασμός των ξένων τοκογλύφων που προκαλεί καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, παραλύει την αγορά, παρατείνει την αγωνία και την αβεβαιότητα, και επαναφέρει στην κοινωνία το κρίσιμο δίλημμα: Μέσα ή έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν την επιστροφή στην αυτοδύναμη ανάπτυξη και σε εθνικό νόμισμα έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο», λέει.

PRESS TIME: Οι αποφάσεις του Τσίπρα στη μυστική σύσκεψη
Σύμφωνα με την εφημερίδα “στη μυστική αυτή σύσκεψη τη νύχτα της Κυριακής των Βαΐων (ήταν και δυο μέρες μετά την Πανσέληνο) συμμετείχαν οι δυο υπουργοί Επικράτειας Ν. Παππάς και Αλ Φλαμπουράρης ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης, ο διευθύνων του γραφείου του κ. Τσίπρα, Δ. Τζανακόπουλος και ένα - δυο ακόμα πρόσωπα. Δεν εκλήθη ο Ευκλ. Τσακαλώτος, καθώς ένα από τα θέματα της κουβέντας αφορούσε mv αντιμετώπιση του προβλήματος με τους «53»”.


SPIRTO: Η Ηλιάδη ξέρει τους δολοφόνους του γιου μου
Σύμφωνα με την εφημερίδα «η μαφιόζικη εκτέλεση -με 14 σφαίρες- του ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Μιχάλη Γιατράκη πριν από λίγες μέρες έξω από το σπίτι του στον Άλιμο φέρνει και πάλι στο φως μια άλλη υπόθεση, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και παραμένει ανοικτή εδώ και οκτώ χρόνια. Τη στυγερή δολοφονία του Μπάμπη Λαζαρίδη, συντρόφου τότε της τραγουδίστριας Αγγελικής Ηλιάδη».

STAR PRESS: Επιθέσεις Τούρκων σε ορθόδοξους ναούς στην Κωνσταντινούπολη

Όπως τονίζει η εφημερίδα, «σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε Ορθόδοξους Ναούς στην Τουρκία προκαλούν το φόβο και τον πανικό στους περίπου 2.000Έλληνεε που εξακολουθούν να ζουν στη γείτονα χώρα και κυρίωε στην Κωνσταντινούπολη. Η Αθήνα, για πρώτη φορά θορυβημένη από τα συνολικά επτά περιστατικά εισβολών εξτρεμιστικών στοιχείων - ισλαμιστών - σε ορθόδοξους ναούς, εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας την προστασία των Ελλήνων της Πόλης και ενόψει των εορτών του Πάσχα».