«Αφόρητες» χαρακτηρίζουν ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τις πιέσεις της Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό των αστυνομικών ταυτοτήτων στην Ελλάδα, τονίζει στο σημερινό του πρωτοσέλιδο ο "Ελεύθερος Τύπος".


Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι ελληνικές ταυτότητες πλαστογραφούνται εύκολα, γεγονός που τους προκαλεί προβλήματα στους ελέγχους στα σύνορά τους, όπου κατά καιρούς έχουν συλληφθεί άτομα που εξέδωσαν ταξιδιωτικά έγγραφα με τη χρήση πλαστών ελληνικών ταυτοτήτων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει τη διαδικασία με τη σύσταση δύο επιτροπών, εκ των οποίων η μία ασχολείται με το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι και η άλλη με τις τεχνικές προδιαγραφές.

Η Ουάσιγκτον ζητά επιτακτικά να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατό η διαδικασία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση από το 2017 μπορεί να υπάρξει αποπομπή της Ελλάδας από το πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης βίζας (Visa Waiver Program) για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική.

Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει στον «Ε.Τ.» ότι «άσχετα με το τι ζητάνε οι Αμερικανοί εμείς έπρεπε ούτως ή άλλως να εκδώσουμε δελτία ταυτότητας, διότι αυτό αποτελεί –μεταξύ άλλων– δέσμευση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2006».

Οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν μικροτσιπ στο οποίο σε πρώτη φάση θα αποθηκεύονται βιομετρικά χαρακτηριστικά ενώ σε δεύτερη φάση ίσως περιλαμβάνουν και τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ κλπ έτσι ώστε η χρήση της να επεκταθεί και στις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και στην εφορία, ίσως και στις τράπεζες.