Το κατώφλι των Οικονομικών Εισαγγελέων καλούνται να περάσουν τις επόμενες ημέρες δεκάδες αποκαλούμενοι «καλοί και εξαίρετοι» καταθέτες της UBS, που περιλαμβάνονται στην «λίστα Μπόργιανς», οι οποίοι
καλούνται σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.


Οι Εισαγγελείς που αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας καταθετών στην ελβετική τράπεζα, καλούν σε εξηγήσεις τους πρώτους εκατό φορολογούμενους που εμφανίζουν αποκλίσεις εκατομμυρίων στα δηλωθέντα εισοδήματα με τα ποσά που εμπιστεύτηκαν στην UBS.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων εισοδημάτων που δηλώθηκαν την δωδεκαετία 2000-2012 από πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα που παρέδωσαν οι αρχές του κρατιδίου Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κραυγαλέα : «Ο φορολογούμενος μεσαίας, μέτριας ή και χαμηλής οικονομικής δύναμης στην Ελλάδα είναι ένας μεγαλοκαταθέτης, καλός ή εξαίρετος πελάτης ελβετικών τραπεζών στο εξωτερικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά όσοι αξιολογούν τα στοιχεία της λίστας.

Στους πρώτους που καλούνται σε ανωμοτί κατάθεση περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί και συνταξιούχοι του Δημοσίου, αλλά και μία τουλάχιστον περίπτωση φορολογούμενου που δηλώνει πλέον «ανεπάγγελτος», και εμφανίζει στην λίστα καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων που καλούνται σε εξηγήσεις από τους Εισαγγελείς είναι δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος την περίοδο 2000-2012 ,δήλωσε συνολικά 813 χιλιάδες ευρώ, που στην λίστα Μπόργιανς καταγράφηκε με κατάθεση 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης καλείται συνταξιούχος που την επίμαχη δωδεκαετία δήλωσε συνολικά 477 χιλιάδες ευρώ, αλλά στην UBS είχε 1,9 εκατομμύρια ευρώ.