Ορατή με γυμνό μάτι, τις νυχτερινές ώρες, ήταν τις τελευταίες ημέρες, η αιθαλομίχλη στη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο της πόλης  παρατηρήθηκε έντονο το φαινόμενο της συγκέντρωσης των επικίνδυνων μικροσωματιδίων PM10, πάνω από τα όρια επιφυλακής.


Μάλιστα, στις 28 και 29 Δεκεμβρίου 2015 οι τιμές ξεπέρασαν και τα όρια επιβολής έκτακτων μέτρων.

Ενδεικτικά τις κατάστασης είναι τα στοιχεία των σταθμών Δημοτικού Δικτύου Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφονται οι μέσες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων, των οποίων η αύξηση, τις ημέρες έπειτα από τα Χριστούγεννα, είναι τεράστια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια ασφαλείας (50 μgr/m3), τα όρια επιφυλακής (90 μgr/m3), ακόμη και αυτά της επιβολής έκτακτων μέτρων (110 μgr/m3). Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή του διημέρου 28 και 29 Δεκεμβρίου, με τις συγκεντρώσεις  μικροσωματιδίων να φθάνουν έφτασαν έως και τα 202 μgr/m3.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, εδώ και αρκετά χρόνια, οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει την δημόσια κοινοποίηση των ρύπων, με δελτίο Τύπου, όπως γινόταν παλιά, με αποτέλεσμα οι τιμές αυτές να μην βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το θέμα έφθασε ως τη Βουλή.  Το ΚΚΕ έχει πραγματοποιήσει συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα, με ερώτηση των βουλευτών Θεσσαλονίκης Σάκη Βαρδαλή και Γιάννη Δελή.

«Η καταδίκη εκατομμυρίων στη διαβίωση σε παγωμένα σπίτια, στο κρύο και στην ενεργειακή φτώχεια, στην εισπνοή επικίνδυνων ρύπων που καταστρέφουν την υγεία, στις δηλητηριάσεις από τα μαγκάλια, στις πυρκαγιές δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτική της ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων, που εφάρμοζαν όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόζει σήμερα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», τονίζουν οι βουλευτές.


Ρωτούν, δε, τους πουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας,  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Οικονομικών τι μέτρα θα λάβουν ώστε να καταργηθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα, το αφορολόγητο για τα εφοπλιστικά καύσιμα, για να αυξηθεί η φορολογία των ομίλων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο των πετρελαιοειδών, να παταχθεί η λαθρεμπορία των καυσίμων, για να βελτιωθούν οι υποδομές μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να ανακοινωθεί πόσα σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, γηροκομεία δεν θερμαίνονται επαρκώς.