Καταργείται από την Πέμπτη ( 1η Οκτωβρίου) το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για την πρώτη ομάδα νησιών, για τα οποία καταργείται το καθεστώς του μειωμένου φόρου ενώ για τις επόμενες δύο ομάδες το καθεστώς αυτό θα καταργηθεί την 1η Ιουνίου και την 1η Ιανουαρίου 2017 αντίστοιχα.


Το μέτρο αυτό αποτελεί εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας για τη χρηματοδότη της χώρας και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει μάλιστα τη θέσπιση, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στοχευμένων μέτρων για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων στα συγκεκριμένα νησιά που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Με την απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

«Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα» σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών .

«Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς» προσθέτει το υπουργείο.