"Δεν έχουμε χρήματα ούτε για να αλλάξουμε τις... σφραγίδες"! Κραυγή απόγνωσης δασκάλας, που παραβρέθηκε, πριν από λίγο και μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες των σχολείων.


Η εκπρόσωπος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στα σχολεία της Θεσσαλονίκης:

"Πρώτα άνοιξαν τα σχολεία και μετά διορίστηκαν καθαρίστριες. Στα περισσότερα σχολεία δεν έγινε απεντόμωση. Με 1.500 ευρώ που δίνονται το χρόνο σε ένα σχολείο, δεν καλύπτονται οι ανάγκες ούτε... μονοθέσιου δημοτικού", τόνισε. Και πρόσθεσε:

"Πρέπει να αλλάξουμε, ξανά, τις στρογγυλές σφραγίδες των σχολείων, επειδή άλλαξε η επωνυμία του υπουργείου. Μας έστειλαν την εγκύκλιο, αλλά, φυσικά, δεν έστειλαν χρήματα", είπε χαρακτηριστικά...

Στην απάντησή της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, υπεύθυνη της επιτροπής Αβάθμιας εκπαίδευσης, έκανε λόγο για σωρεία απλήρωτων τιμολογίων και παραδέχτηκε: "Δεν έχουμε εικόνα. Χωρίς εικόνα, δεν μπορώ να προχωρήσω. Οφείλονται λεφτά παντού". Και κάλεσε τους δασκάλους να κάνουν διακανονισμό με την εταιρία Φυσικού Αερίου, καθώς και εκεί υπάρχουν μεγάλα χρέη.

Για συνεχείς παραιτήσεις συμβούλων της "Πρωτοβουλίας" από τις θέσεις μίλησε ο σύμβουλος της παράταξης "Εντάξει", Εφραίμ Κυριζίδης, ο οποίος υπογράμμισε: "Μισή ώρα σας ακούμε να αραδιάζετε προβλήματα. Δε σας αρέσει ο αντίλογος. Σας πείραξε και η εκπρόσωπος των δασκάλων. Η διοίκηση, όμως, είναι για να λύνει προβλήματα. Παρακαλώ, σηκώστε τα μανίκια και λύστε τα προβλήματα"!

Πρόταση "να κλείσει τα σχολεία για κάποιες μέρες και να διεκδικήσει τα χρήματα που του οφείλονται", κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Γιάννης Δελής.

"Να κόψουμε τα λαμπάκια των Χριστουγέννων και να δώσουμε χρήματα στα σχολεία", πρότεινε ο σύμβουλος της "Πρωτοβουλίας" κ. Αρβανίτης.

"Είμαστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει να αναδείξουμε άλλη λογική", τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γ. Ρακκάς.

Ο σύμβουλος της παράταξης "Εντάξει", Ν. Ζεϊμπέκης, μέλος της αρμόδιας επιτροπής, παραδέχτηκε πως "ως μέλη της επιτροπής, δυστυχώς, διατηρήσαμε τα προβλήματα. Πρέπει να δώσουμε άμεσες λύσεις. Θέλουμε την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης, είτε σε επίπεδο προσωπικού, είτε σε επίπεδο διαγωνισμών". Πρόσθεσε πως υπήρχε, παλιότερα, λάθος λειτουργία στα σχολεία.

Την πληροφορία ότι προσλήφθηκε λογιστής για να εξετάσει απολογισμούς που είχαν εγκριθεί, έδωσε στο σώμα ο κ. Γ. Αβαρλής, της παράταξης "Ανοικτή Πόλη". Απάντηση στον κ. Αβαρλή έδωσε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Π. Λεκάκης: "Τώρα ζητήθηκαν τα τιμολόγια, τώρα κάνουμε έλεγχο", είπε.

"Πραγματικό ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ο καθένας κρίνεται από τι βάζει ως προτεραιότητα", τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχ. Κωνσταντινίδης. Και πρόσθεσε: "Όταν έρχονταν οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί στο Δημαρχείο, κ. Δήμαρχε, δεν τους λέγαμε τίποτα. Μόνον αν θα... βγουν. Και είναι λίγο ύποπτο να τα ρίχνουμε όλα σε έναν διευθυντή".

"Πιο κεντρική διαχείριση των προμηθειών, για να συμμαζευτεί το πράγμα", πρότεινε η Σμαρώ Αβραμίδου, της παράταξης "Εντάξει".

Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Δ. Κούβελας, αναρωτήθηκε αν ήταν πιο δραματικός ο τόνος της δασκάλας, των γονέων που άφησαν παρόμοια επιστολή στο προεδρείο, ή των αρμόδιων αντιδημάρχων... "Όταν τα λέγαμε νωρίς - νωρίς, ήμασταν αντιδραστικοί και προκλητικοί", πρόσθεσε. "Μας έδιναν τη διαβεβαίωση ότι, το Σεπτέμβριο, όλα θα δουλεύανε ρολόι. Και τώρα, οι ίδιοι αντιδήμαρχοι, μιλούν για προβλήματα, ψελλίζοντας κάποιες δικαιολογίες. Αντί να αναμασούμε τα διάφορα θέματα, καλό θα ήταν να σηκώσουμε τα μανίκια -όπως είπε και συνάδελφος".

Για κατάσταση που "δεν είχε καμία ιεράρχηση τα περασμένα χρόνια", έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου. "Όποιος προλάβαινε, έφερνε τιμολόγιο και πληρώνονταν. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα διαχείρισης όλης αυτής της κατάστασης", είπε. Πρόσθεσε πως θα μπει ένας υπεύθυνος σε κάθε Δημοτική Κοινότητα, για να συγκεντρώνει τα προβλήματα.

"Το πρόβλημα των σχολείων είναι, κυρίως, οργανωτικό", υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ανακοίνωσε ότι ο δήμος σκοπεύει να καταθέσει στο υπουργείο τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας. "Δεν μπορείς να ΄χεις έναν καθηγητή διευθυντή του σχολείου, από τον οποίο να ΄χεις απαίτηση να είναι και διαχειριστής. Δεν μπορεί από την άλλη ο δήμος, υπεύθυνος για την λειτουργία των σχολείων, να μην μπορεί να δώσει εντολή για ελέγχους. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι η αποθέωση της ανοργανωσιάς". Και κατέληξε:

"Ό,τι λεφτά και να ΄χουμε, αν δεν αλλάξουμε τα δομικά, θα είναι σα να τα πετάμε από το μπαλκόνι".