Τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε εμπορικό κέντρο και κοντά σε ισλαμικό τέμενος στην πόλη Τζος της κεντρικής Νιγηρίας.


Αυτό ανακοίνωσε η μεγαλύτερη νιγηριανή οργάνωση παροχής πρώτων βοηθειών.

«Επί του παρόντος έχουμε 44 νεκρούς και 47 τραυματίες από τα δύο σημεία των εκρήξεων», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αμπντουλσαλάμ, της εθνικής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων.

Οι εκρήξεις, με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκαν να παραμένουν αδιευκρίνιστες, έρχονται να προστεθούν σε σειρά αιματηρών επιθέσεων που πλήττουν από την Τετάρτη τη βορειοανατολική χώρα. Οι αρχές αποδίδουν την ευθύνη στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορικό κέντρο που βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου και στο πανεπιστήμιο της Τζος. Η δεύτερη σημειώθηκε τέσσερα λεπτά αργότερα κοντά σε τέμενος στο οποίο προσεύχονται πολλοί πιστοί.

Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές. Η Τζος, πρωτεύουσα της πολιτείας Πλατό η οποία μαστίζεται από βαθιά θρησκευτική διχόνοια, αποτελεί στόχο επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ. Τον Φεβρουάριο, διπλή επίθεση σε σταθμό λεωφορείων είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων.

Η πολιτεία Πλατό, που βρίσκεται στη μεθόριο μεταξύ του χριστιανικού νότου και του μουσουλμανικού βορρά, πλήττεται από θρησκευτική βία την τελευταία δεκαετία η οποία έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς.