Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης ανεβαίνει στη σκηνή, στο Φράγμα της Θέρμης, στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου 2015, σε μια συναυλία που οργανώνει, για τα 50 χρόνια του καλλιτέχνη στο τραγούδι, ο Σύλλογος Κρητικής παράδοσης Θέρμης.


Ο Γαργανουράκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1946. Μεγάλωσε στον Άγιο Θωμά ένα ορεινό χωριό έξω από το Ηράκλειο, μέσα σε σπουδαίους καλλιτέχνες, σε μια γειτονιά λυράρηδων μαγεμένος από τους ήχους της λύρας και του λαούτου. 

Aπό τα δεκατέσσερα του χρόνια το 1960 ως τα δεκαεφτά του το 1963, γύρισε όλα τα πανηγύρια, όλα τα χωριά από το Mαλεβύζι, Mονοφάτσι, Mεσσαρά, Tέμενος, Hράκλειο, Πεδιάδα, Bιάνο. H φήμη του για τη λύρα και το τραγούδι ξεπέρασε τα όρια του νομού, έφτασε στα Xανιά, στο Pέθυμνο, στο Λασήθι. 

Στα 18 του χρόνια το 1964, μια από τις μεγάλες εταιρίες δίσκων της εποχής, ανακαλύπτει το ταλέντο του και του ζητά να γράψει το πρώτο του δίσκο 45 στροφών με το τίτλο: "Eχάρισά σου τη καρδιά".
Αμέσως μετά τον στρατό κατέβηκε στο Ηράκλειο όπου το 1970, έπαιξε στο πρώτο Κρητικό κέντρο τον "Ερωτόκριτο" που είχε κρητική μουσική κάθε βράδυ. Γρήγορα η αγάπη του κόσμου για την αξεπέραστη τέχνη του και την αντρίστικη μα και όλο γλύκα φωνή του, του 'δωσε τη θέση που του άξιζε. 

Tο καλοκαίρι του 1972 σε ηλικία 26 ετών έπαιζε στο κέντρο "Aρετούσα" και το επόμενο καλοκαίρι το 1973 στα 27 του χρόνια μόλις, τον ανακαλύπτει ο μεγάλος Kρητικός συνθέτης Γιάννης Mαρκόπουλος. Η πρώτη τους συνεργασία πραγματοποιήθηκε  στην μπουάτ "Λήδρα" στην Πλάκα το ίδιο έτος . Ο Γιάννης Μαρκόπουλος του εμπιστεύθηκε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του από τα έργα του "Θητεία", "Θεσσαλικός Κύκλος", "Οροπέδιο", "Αφιέρωμα", "Τολμηρή επικοινωνία", "Παράθυρο στη Μεσόγειο" και τα νέα του έργα "Ορφέας" και "Αναγέννηση, Κρήτη, ανάμεσα σε Βενετία και Πόλη". 

Πολλά τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως "Τα λόγια και τα χρόνια", "Κρήτη μου όμορφο νησί", "Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου", "Στου ψηλορείτη τη κορφή" κάνοντας τον γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες της Κρήτης όπως ο Μαρκοβαγγέλης, ο Μανούσος Παπατσαράς, ο Νίκος Καδιανός, ο Νίκος Αλεφαντινός, ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης, ο Αντώνης Φραγκιαδάκης, ο Δημήτρης Σκουλάς, ο Γιάννης Ζαμπουλάκης, ο Χρήστος Στιβαχτάκης, ο Νίκος Καραβυράκης, ο Στρατής Μαμαλάκης κ.α.

Γενική είσοδος στη συναυλία 10 ευρώ.