Άναψαν τα τηλέφωνα, χθες, Σάββατο, στον ΣΥΡΙΖΑ. Αιτία το δημοσίευμα του Βήματος, σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Κατρούγκαλος μέσω της δικηγορικής εταιρείας στην οποία ήταν μέλος έχει συνάψει
ιδιωτικά συμφωνητικά έναντι ποσοστού αμοιβής με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψη τους.


Η εντολή δόθηκε άνωθεν, στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να βάλει τέλος στο θέμα. Κι εκείνος έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία έκανε λόγο για «πρωτοφανές» γεγονός, για προβοκάτσια και πλαστογραφία. 

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

Τόνισε δε ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη... συνεταίρο του!

Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι όλες οι υποθέσεις απολυμένων ή διαθεσίμων υπαλλήλων με τις οποίες είχε ασχοληθεί, κυρίως από πολιτική ευαισθησία, είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014, όταν ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα.

Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είναι τελείως ανυπόστατο και το χαρακτήρισε συλλεκτικό κομμάτι κιτρινισμού, ψεύδους και συκοφαντίας. Σήμερα, με δηλώσεις του στον Σκάι προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, κατηγορώντας την εφημερίδα και τον δημοσιογράφο που συνέταξε το ρεπορτάζ για διαπλοκή με τη Νέα Δημοκρατία.

Η αντίδραση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ

Την αποπομπή του κ. Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση ζητούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που αληθεύουν οι καταγγελίες που παρουσιάζει το «Βήμα».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, σε δήλωσή του, επισημαίνει πως «τελικώς η «ελπίδα» δεν ήταν αγωνιστικό αίτημα, ήταν εμπορική συναλλαγή που κοστολογείται 12%.» Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ «το κόστος το πληρώνει ο φορολογούμενος και το εισπράττει όπως φαίνεται ο υπουργός» καθώς «αντί να προσληφθούν νέοι και άξιοι, επαναπροσλαμβάνονται οι ημέτεροι με το αζημίωτο». «Τώρα καταλαβαίνουν όλοι τι θα πει πρώτη φορά αριστερά» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραγκούνης.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Δεν του έφθανε το ότι οικοδόμησε την πολιτική του καριέρα στην ωμή αντιμνημονιακή δημαγωγία παίζοντας με την υπόσταση της χώρας, χωρίς ίχνος επιστημονικής συστολής. Την έκανε και προσοδοφόρο επάγγελμα. Και τώρα ανέλαβε στην κυβέρνηση το χαρτοφυλάκιο που του επιτρέπει να ικανοποιήσει τους πελάτες του. Χωρίς να δηλώσει τουλάχιστον κώλυμα στην διαχείριση των υποθέσεων που χειρίστηκε ως δικηγόρος, με ενεργό προσδοκία εργολαβικής αμοιβής για την δικηγορική εταιρεία του»