Την ίδρυση κοινωνικού ιατρείου ανακοίνωσε από άμβωνος, από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. Ταυτόχρονα έπλεξε το εγκώμιο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας:

"Δεν ακούστηκε μια φωνή σε κάποια στιγμή που να πει 'κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ελπίζουμε με τη βοήθεια του Θεού να πάνε όλα καλά'. Τέτοιος λόγος δεν ακούστηκε από κανέναν. Είναι φοβερό αυτό. Να κάνεις αγώνα τιτάνιο και να ομολογείς την απιστία σου", είπε ο παναγιότατος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών για το ελληνικό χρέος. Και πρόσθεσε:

"Και βγήκε μια φωνή σεπτή, περιληπτική, από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ορκίστηκε και διετύπωσε την άποψη ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να μας αφήνει έτσι. Διότι, ό,τι έχει η Ευρώπη, τα έχει από τρεις πυλώνες:(...) Το Ρωμαϊκό Δίκαιο (...) ο ελληνικός πολιτισμός και (...) η Χριστιανική μας πίστη που μας ενδυναμώνει στη ζωή. Να λοιπόν και μια ομολογία δημόσια, από το ύπατο αξίωμα της πολιτείας μας, που έρχεται και μας δίνει παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε", υπογράμμισε.

Επίθεση στα Σκόπια και ανακοίνωση για Κοινωνικό Ιατρείο

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρουσίασε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", με τίτλο "Παρασκήνιο και Πιέσεις σε Αθήνα και Σκόπια", σύμφωνα με το οποίο, στην προσπάθεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να διατυπωθούν μέτρα οικοδομήσεως εμπιστοσύνης. ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απάντησε σε ομιλία του ότι δεν πρόκειται ούτε το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας να αλλάξει, ούτε να γίνουν δεκτές λύσεις κόντρα στο "Μακεδονικό έθνος".

"Αν μας ρωτούσαν θα λέγαμε μην προσπαθείτε και μην αγωνίζεστε. Δεν υπάρχει περίπτωση να οικοδομήσετε τέτοια μέτρα", είπε ο κ. Άνθιμος. Και καταφέρθηκε κατά των Θεσσαλονικέων, "οι οποίοι, για μια μικρή οικονομία φεύγουν από Θεσσαλονίκη και πάνε στα Σκόπια για να εξασφαλίσουν μικρότερη δαπάνη σε αγορές και σε κάποιες εργασίες που θέλουν να κάνουν. Υπάρχουν άνθρωποι που πάνε ακόμη και σε οδοντιάτρους στα Σκόπια, ενώ υπάρχουν και ασφάλειες και πολλές δυνατότητες. Ήδη ετοιμάζουμε κοινωνικό ιατρείο, που θα είναι για όλους χωρίς καμία υποχρέωση και το ένα τμήμα του θα είναι οδοντιατρείο", ανακοίνωσε. Και κάλεσε τους Έλληνες να μη συμπράττουν "με αυτούς που αμφισβητούν την πατρίδα μας και θέλουν, υποκινούμενοι από άλλους να μπουν, σε κάποια στιγμή, στο Αιγαίο. Δεν μπορούμε να υποδουλωθούμε σε ένα κρατίδιο που έγινε προχθές", τόνισε. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Τουρκίας, ο οποίος κατάγεται από τα Αριαννά Ροδόπης, που απεκάλεσε την Θράκη "το κομμένο χέρι της Τουρκίας" και απάντησε: "Είπα να του κόψουν το δικό του το χέρι, που το λέει έτσι, πολεμικά. Για τη Θράκη που είναι ελληνική από προ Χριστού αιώνες"!

Από τον άμβωνα του Ιερού Ναού Αγίου Μηνά, όπου, όπως επισήμανε, ψάλθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, ευχήθηκε "ό,τι καλύτερο για την άμυνα της πατρίδας μας". Προέτρεψε "τους Θρακιώτες πρέπει να τους αγαπάμε και δεν τους σκεφτόμεθα. Παράλληλα πρέπει όλοι οι Έλληνες να αγαπάνε τη Μακεδονία". Και υπογράμμισε: "Προσευχόμεθα για την ειρήνη του κόσμου. Δε ζητάμε να πάρουμε από κανέναν τίποτα. Θέλουμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπειά μας και τη γη μας".