Με τη φιλοδοξία το εφετινό 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης να προσελκύσει 50.000 θεατές στις αίθουσες (5.000 παραπάνω από πέρσι), τη διαπίστωση πως είναι στα τρία πρώτα Διεθνή Φεστιβάλ του είδους και την υπόσχεση να αποκτήσει ο χώρος του κινηματογράφου... κινηματογραφική παραγωγή, άνοιξε η αυλαία στο Ολύμπιον, απόψε το βράδυ.



Τη φιλοδοξία εξέφρασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης : «Παρά τις δυσκολίες που περνά η χώρα μας, το Φεστιβάλ εξελίσσεται», είπε και έδωσε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι το τρίτο σημαντικότερο στην Ευρώπη(η... διαπίστωση) και τόνισε ότι πέρυσι το παρακολούθησαν 45.000 θεατές.



Την υπόσχεση εξέφρασε ο -παρών στην τελετή- αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης: Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει το αυτονόητο: την απόδοση στους κινηματογραφιστές του ειδικού τέλους που είχε μπει στους τηλεοπτικούς σταθμούς και την μετατροπή της Ελλάδος σε ελκυστικό χώρο για παραγωγές. «Θα είμαστε δίπλα στους δημιουργούς και τους παραγωγούς δίκαια, απλά, χωρίς μεγάλα λόγια» υπογράμμισε. 



Η διοργάνωση ξεκίνησε με την προβολή του ντοκιμαντέρ Επιχείρηση Χιπ Χοπ. Παρών στην τελετή έναρξης ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μπριν Έβανς, ο οποίος χαρακτήρισε πρόκληση το να προσεγγίσει ένα θέμα όπως αυτό. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την προσπάθεια μιας ομάδας ηλικιωμένων να πάρει μέρος σε διεθνή διαγωνισμό χιπ - χοπ. 



Τη βραδιά άνοιξε η χορευτική ομάδα Motherfunkers, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή διαγωνισμό στη Γαλλία.