Το απόκρυφο ευαγγέλιο της Μαγδαληνής έκανε πάταγο υποβοηθούμενο από τον Κώδικα Ντα Βίντσι, αλλά αυτό που πέρασε απαρατήρητο σχεδόν ήταν το πιο σημαντικό: 


Το μήνυμα της διδασκαλίας του. 

Το «ευαγγέλιο της Μαγδαληνής» περιέχεται στα κείμενα του Γνωστικού Κώδικα του Βερολίνου. Το κοπτικό κείμενο χρονολογείται από τις αρχές του πέμπτου αιώνα, ενώ το ελληνικό απόσπασμα από τις αρχές του τρίτου αιώνα. Η Μαρία η Μαγδαληνή παρουσιάζεται σαν μαθήτρια του Ιησού – από το στενό κύκλο των 12 – η οποία μάλιστα παίζει σημαντικό ρόλο.

Στο απόσπασμα (γιατί περί αυτού πρόκειται), που έχει ονομασθεί "Ευαγγέλιο της Μαγδαληνής", η Μαρία φέρεται να εξιστορεί την εξήγηση, από τον Ιησού, ενός οράματός της. Σύμφωνα με όσα έχουν διασωθεί, ο Κύριος φέρεται να είπε πως η ψυχή, κατά την ανάτασή της, περνά από τέσσερα στάδια. Το τέταρτο, έχει επτά μορφές. Η πρώτη μορφή είναι το σκοτάδι, η δεύτερη είναι η επιθυμία, η τρίτη είναι η άγνοια, η τέταρτη είναι η έξαψη του θανάτου, η πέμπτη είναι το βασίλειο της σάρκας και η έβδομη είναι η γεμάτη οργή γνώση. Αυτές είναι οι επτά μορφές του αρνητισμού. 

Στο ίδιο απόσπασμα, ο Πέτρος φέρεται να εκνευρίζεται και να μην πιστεύει την Μαρία Μαγδαληνή κι εκείνη να βρίσκει συνήγορο στο πρόσωπο του Λεβί. Πουθενά δεν υπάρχουν στο "ευαγγέλιο" αυτό διάφορα που ακούγονται για τον βίο που διήγαγε η Μαγδαληνή, ή για σχέση με τον Ιησού.

Η Μαγδαληνή ταξίδεψε στη Ρώμη, όπου ζήτησε και πέτυχε (με απευθείας εισήγηση στον αυτοκράτορα Τιβέριο) τη θανατική καταδίκη των τριών βασικών ενόχων της σταύρωσης του Χριστού, του Πιλάτου και των αρχιερέων Άννα και Καιάφα. Κατόπιν επέστρεψε στην Παλαιστίνη, έζησε λίγα χρόνια κοντά στην Παναγία, καταδιώχτηκε από τους Ιουδαίους κι εξορίστηκε στη Μασσαλία, μαζί με τον απόστολο Μάξιμο. Η εξορία της αυτή ήταν ο λόγος που συνδέθηκε με Τάγματα και μύθους. Στη Δύση ήταν που επικράτησε η ιδέα ότι ήταν πόρνη (καμία σχέση η πόρνη των Ευαγγελίων με αυτήν, η οποία ήταν από τη Βιθηνία κι όχι από τα Μάγδαλα, όπως η Μαρία -εξ ου και το προσωνύμιο Μαγδαληνή) και πέρασε και σ' εμάς...

Πώς... μπλέχτηκαν τα πράγματα; Στο Μεσαίωνα, οι επίσκοποι της Χριστιανικής Δύσης, αναγκασμένοι σε συνεχή αγαμία, έβλεπαν κάθε τι ως σαρκική επαφή. Επίσης, η Μαγδαληνή, στο απόκρυφο "ευαγγέλιο" του Φιλίππου, δεν είναι άνθρωπος, αλλά έκπτωτο πνεύμα, με το ποίο ο άσαρκος Ιησούς έρχεται σε υπερκόσμιο γάμο, για την αποκατάσταση της κοσμικής τάξης. Βάλτε στην... κατσαρόλα κι όλα εκείνα τα Τάγματα που αιματοκύλισαν -δήθεν για την Αγάπη του Χριστού και την προφύλαξη "ανείπωτων" μυστικών- λαούς ολόκληρους και θα... καταλάβετε.

Αν, πάλι, θέλετε να μάθετε ποιο είναι το μήνυμα που περιέχει το Ευαγγέλιο της Μαρίας Μαγδαληνής, διαβάστε το άρθρο της Μαρίας Πατέλη, με τίτλο "Η Κρυμμένη Διδιασκαλία του Ιησού στο Ευαγγέλιο της Μαγδαληνής", στο περιοδικό "Άβατον" που κυκλοφορεί. Το άρθρο συνοδεύεται από σπάνιες φωτογραφίες του τάφου της Μαγδαληνής στην Προβηγκία. Δυο ερευνήτριες φέρνουν στο φως την πραγματική σημασία των όσων δίδαξε η Μαγδαληνή και ξεδιπλώνουν μια κρυμμένη αλήθεια του Χριστιανισμού.