Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα παρουσιάζει την ημερίδα «Εδώ Έξω», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Εδώ Έξω, σε σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα την κρίση στην ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστρια Μάγια Τσόκλη. Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετάσχουν οι: Σπύρος Πέγκας (Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του ΦΚΘ), Ελίζαμπετ Μαριάνοβιτς Κρόνβαλ και Μάρτα Νταουλιούτε (σκηνοθέτιδες του ντοκιμαντέρ «Τεκμήριο της κρίσης: οδηγός επιβίωσης», που πραγματοποιεί διεθνή πρεμιέρα στη φετινή διοργάνωση), Θέκλα Μαλάμου (εκπρόσωπος της δράσης «Caravan Project») και Άννα Μαρία Κοσμόγλου (εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

Το ντοκιμαντέρ:

Εδώ Έξω / Out Here

Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος Σενάριο: Θωμάς Κιάος, Νατάσα Σέγκου

Έγχρωμο, 50’, Ελλάδα, 2015

Εδώ έξω, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από στήριξη, αλλά και πολλοί που είναι πρόθυμοι να τους συμπαρασταθούν. Εδώ έξω, υπάρχουν πρωτόγνωρα προβλήματα, αλλά και καινοτόμες ιδέες. Εδώ έξω υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά και πολλοί νέοι δρόμοι. Mια ταινία που παρουσιάζει παραδείγματα οργανισμών που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο αυτού του έκτακτου Προγράμματος «Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δωρεών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τα έτη 2012-2015. Οι 13 οργανισμοί που παρουσιάζονται σε αυτήν είναι οι (με σειρά εμφάνισης): Ινστιτούτο Prolepsis, Μπορούμε, Praksis, Σχεδία, ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, Οργάνωση Γη, Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Παιδιά της Άνοιξης, Περπατώ, Μουσείο Μπενάκη, Κέντρο για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά, (Κολλέγιο Ανατόλια), Orange Grove και Impact Hub Athens.