Τη σύλληψη 22 υπόπτων για τα περιστατικά που κατέληξαν στο λιντσάρισμα ενός Ινδού φυλακισμένου που κατηγορείτο για βιασμό ανακοίνωσαν οι ινδικές αρχές. 


Η υπόθεση ξεφεύγει από την έντονη συζήτηση στη χώρα για τα περιστατικά βιασμού και έχει γίνει επικίνδυνη για υποδαύλιση εθνοτικών εντάσεων, επειδή στο αρχικό έγκλημα -με κατηγορούμενο έναν μπαγκλαντεσιανής καταγωγής μουσουλμάνο και θύμα μία κοπέλα Νάγκα- είχε ήδη δοθεί εθνοτική διάσταση.

Ο 35χρονος μουσουλμάνος Σιέντ Φαρίντ Χαν βρισκόταν στη φυλακή του Ντιμαπούρ, τη μεγαλύτερη πόλη του Νάγκαλαντ στην Ινδία, κατηγορούμενος για κατ΄εξακολούθηση βιασμό μίας 19χρονης κοπέλας από την αυτόχθονη κοινότητα των Νάγκα. 

Την Πέμπτη, εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στην φυλακή, έβγαλαν τον Χαν και αφού τον έσυραν γυμνό και τον λίντσαραν στον πύργο-ρολόι του κέντρου της πόλης.

Εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας ανέφερε στο Reuters τη Δευτέρα πως γύρω από τα περιστατικά συνελήφθησαν 22 άτομα. Οι αρχές ακόμη προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τους κεντρικούς δράστες. 

Ο Χαν ήταν μέλος της κοινότητας μουσουλμάνων με καταγωγή από το Μπαγκλαντές που έχουν εγκατασταθεί στο Ασάμ και το Νάγκαλαντ της Ινδίας -και τους οποίους αυτόχθονες κατηγορούν για κλοπή της γης τους. 

Το περιβάλλον του Χαν υποστήριζε πως κατηγορήθηκε «αβάσιμα» επειδή ήταν μέλος της κοινότητας. Βίντεο και εικόνες από το λιντσάρισμά του είχαν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο και είχαν προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις στις κοινότητες των μουσουλμάνων που οι αρχές έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν το Διαδίκτυο και ακόμη και τα SMS στο δίκτυο της περιοχής ώστε να ανασχεθεί η διάδοσή τους.