Η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης θα απασχολήσει τις συζητήσεις του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Το συμβούλιο θα ενημερωθεί από τον Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η κυβέρνηση, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα.



Την εκτίμηση ότι στο σημερινό Eurogroup θα γίνει ένα ακόμα βήμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων της κυβέρνησης εξέφρασε, σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή σύμβασης δημιουργίας του νέου επιχειρηματικού πάρκου Χανιών.


Υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού έναντι της ρήξης με τους εταίρους τάσσεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, για την Εφημερίδα των Συντακτών ενώ οι μισοί (50,4%) δηλώνουν ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.


Σε «απολογισμό» της υλοποίησης της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης θα προχωρήσει την Τρίτη στις Βρυξέλλες το Ecofin. Η Επιτροπή θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η Οδηγία 2014/59/ΕΕ για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών. Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο με το οποίο μεταφέρεται στο Εθνικό Δίκαιο η Οδηγία 2014/59/ΕΕ.


Χωρίς προβλήματα αναμένεται να καλυφθούν την τρέχουσα εβδομάδα οι δανειακές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές σχετικές ενέργειες και έχουν διασφαλίσει τους σχετικούς πόρους. 


Δεν διέφυγε, όπως αναμενόταν, της προσοχής των γερμανικών ΜΜΕ η αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμύνης πως η Ελλάδα μπορεί να «αναστείλει το Δουβλίνο ΙΙ, και παίρνουν οι μετανάστες τα χαρτιά τους και πάνε Βερολίνο». Οι τίτλοι είναι πανομοιότυποι -«η Αθήνα απειλεί με κύμα μεταναστών», γράφουν- και η αναφορά του υπουργού παρουσιάζεται ως εκβιασμός, την ώρα που «επισημαίνονται» μέχρι και ακραίες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί στη Γερμανία σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο.


Κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων υπηρεσιών που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο χάρτης των αλλαγών που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων για τα υπουργεία με συγχωνεύσεις υπηρεσιών και ομοειδών φορέων.


Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προκάλεσε η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία «ερασιτεχνών ελεγκτών» μέσω «φοροελεγκτικού εθελοντισμού».


Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), συνολικού ποσού 1,1 τρισ. ευρώ το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα, για να επωφεληθούν από το πρόγραμμα πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από μέρους των θεσμών.


Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης (EPSCO) στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Βασικό θέμα συζήτησης στο συμβούλιο θα είναι η εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, οι υπουργοί θα συζητήσουν τα θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής του ευρωπαϊκού εξαμήνου του 2015.  Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης θα χρησιμεύσουν για τις συζητήσεις που θα διεξαγάγουν οι αρχηγοί της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής στις 19-20 Μαρτίου 2015. 


Την ώρα που μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ αναφερόταν στον τρόπο με τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς ασκούσε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός, έλαβε ο ίδιος τον λόγο για να υπεραμυνθεί των προσπαθειών του. Το μήνυμά του φόρτισε συναισθηματικά τους συνέδρους, που χειροκρότησαν παρατεταμένα. Κατόπιν αυτού, οι εναπομείναντες εγγεγραμμένοι ομιλητές παραιτήθηκαν των ομιλιών τους και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε.



Στο νοσοκομείο με συμπτώματα πνευμονίας εισήχθη την Κυριακή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.