Επίσκεψη στη Σμύρνη πραγματοποίησε από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή επαναλειτουργίας του Ιερού Ναού Αγίου Βουκόλου. 


Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει», Στέφανος Γωγάκος και Στέλλα Αβραμίδου και η επικεφαλής της παράταξης «Γειτονιές σε δράση», Ελεάννα Ιωαννίδου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακολούθησαν την πρώτη μετά το 1922 θεία λειτουργία, η οποία τελέστηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Βουκόλου, στις 6 Φεβρουαρίου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, παρουσία των τοπικών τουρκικών αρχών, καθώς και τη συμβολική δενδροφύτευση μίας μυρτιάς στον περίβολο του ναού, στο σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος. 

Το μήνυμα του Πατριάρχη

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτοί πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες.



«Σε πολλά μέρη του πλανήτη, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί κι Εβραίοι ζουν αρμονικά. Η διαφορετικότητα στη θρησκεία είναι πλέον αποδεκτή σε πολλές χώρες. Εμείς είμαστε αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμα της καλής συνύπαρξης. Αυτό το παράδειγμα έδωσαν σήμερα και οι Σμυρνιοί που μας υποδέχτηκαν με τόση αγάπη και φροντίδα. Παρακαλούμε συνεχίστε να φροντίζετε και να μεριμνάτε για τις μικρές διαφορετικές κοινότητες και μειονότητες της Σμύρνης. Οι αδελφοί μας στην Κωνσταντινούπολη μας έχουν αγκαλιάσει και το ίδιο αποζητούμε κι εδώ», είπε απευθυνόμενος στις Τουρκικές αρχές της Σμύρνης.

Μετά το τέλος της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού μία ελιά σε ανάμνηση του ιστορικού γεγονότος παρουσία ιεραρχών από το Σικάγο, την Ελβετία, το Τορόντο, τη Σύμη, τη Βοστόνη, το Μεξικό, την Αρκαδία, το Αρκαλοχώριο, το Βέλγιο, τις Κυδωνίες αλλά και των εκπροσώπων της Ελληνικής Πρεσβείας της Άγκυρας και του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Βουκόλου, Μητροπολίτη και πολιούχου της Σμύρνης, ήταν η μόνο ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία που γλίτωσε από τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά της 13ης Σεπτεμβρίου 1922. Πρόσφατα, με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο. 

Κοινώνησε ο δήμαρχος



Συγκινημένοι όσοι παραβρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης, όταν ο ιερέας κάλεσε "μετά φόβου" να προσέλθουν όσοι επρόκειτο να κοινωνήσουν, πλησίασε κι εκείνος και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων!

"Η ημέρα αυτή, να έρθει ο Πατριάρχης και όλοι οι Δεσποτάδες στον ιερό ναό του Αγίου Βουκόλου, σ ένα χώρο ο οποίος αναστηλώθηκε από τον τουρκικό δήμο, και έγινε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά την καταστροφή του το 1922. μου έδωσε την ικανοποίηση να κοινωνήσω των αχράντων μυστηρίων", δήλωσε αργότερα.

Οι συναντήσεις του δημάρχου

Η αντιπροσωπεία του Δήμου παρέστη στην έναρξη του αγιολογικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος και στο γεύμα που παρέθεσε η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης.



Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Μητροπολιτικής Ενότητας Σμύρνης, Aziz Kocaoğlu, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της απευθείας αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης των δύο πόλεων, την οποία διεκδικούν και προωθούν και οι δύο. 

Ο Δήμαρχος είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Ekrem Demirtas, τον Δήμαρχο Ναρλίντερε, Abdül Batur και με τη Δήμαρχο Κονάκ Σμύρνης, Sema Pekdas, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων. 

Με τη Δήμαρχο Κονάκ, η οποία είχε επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γιάννης Μπουτάρης συζήτησε την οργάνωση των εκδηλώσεων για την παρουσίαση της πόλης στη Σμύρνη, οι οποίες θα φέρουν τον τίτλο «Μέρες Θεσσαλονίκης».