Σε διάψευση των πληροφοριών που κυκλοφόρησαν σήμερα, Τρίτη, περί εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος και συμβιβαστικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Στο περιθώριο της Συνόδου της G20, στην Κωνσταντινούπολη, o Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι στην αυριανή (Τετάρτη) συνεδρίαση του Eurogroup, η ευρωζώνη δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται να συζητηθεί νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, έχουμε ήδη ένα σχέδιο. Ουδείς ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα και κανείς εκτός της Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « Την Τετάρτη θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν». 

Πυρά κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε και ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει αξιόπιστη προσπάθεια για να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω στέρεων δημόσιων οικονομικών και μίας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας. «Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στα δικά της πόδια», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και ότι η όποια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει.

Χαρά Λεμονή