Εφετείο της Αργεντινής αναγνώρισε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε ουρακοτάγκο ενός ζωολογικού κήπου της χώρας, και έκρινε πως το ζώο έχει στερηθεί την ελευθερία του παράνομα. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, ο 29χρονος θηλυκός ουρακοτάγκος με το όνομα Σάντρα έγινε το πρώτο ζώο στο οποίο αναγνωρίστηκε νομικά το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ελευθερία από κακόβουλες πράξεις.

Η απόφαση αναφέρει ότι ο πίθηκος κρατείται παράνομα και διατάσσει την απελευθέρωσή του από το ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες. Σύμφωνα με Αργεντινούς νομικούς, η απόφαση-ορόσημο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μελλοντικές παρόμοιες αποφάσεις για άλλα ζώα που ζουν σε αιχμαλωσία, όπως 17 χιμπατζήδες που κρατούνται σε ζωολογικούς κήπους της χώρας.

Η υπόθεση ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον περασμένο Νοέμβριο από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Σύνδεσμος Αξιωματούχων και Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Ζώων (AFADA). «Η απόφαση ανοίγει το δρόμο όχι μόνο για τους υπόλοιπους μεγάλους πιθήκους, αλλά και για τα άλλα όντα τα οποία άδικα και αυθαίρετα έχουν στερηθεί την ελευθερία τους σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκα, πάρκα νερού και επιστημονικά εργαστήρια», δήλωσε ο δικηγόρος της AFADA Πολ Μπουομπάντρε.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Αργεντινής αποτελεί την πρώτη νομική νίκη για τους ακτιβιστές που ζητούν την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε άλλα πλάσματα. Αρκετές τέτοιες προσφυγές έχουν κατατεθεί στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια, αλλά οι προσπάθειές τους να απελευθερώσουν ένα χιμπατζή έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς έως τώρα.