17102006397.jpg
Η απόσυρση του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης προκάλεσε αντιδράσεις, όμως σχημάτισε κι ένα μέτωπο βουλευτών, από διάφορα κόμματα. Η πλειοψηφία των βουλευτών της Θεσσαλονίκης ζητά νέο σύγχρονο Ρυθμιστικό τώρα!

 

Την ανάγκη σύγκλισης των απόψεων μεταξύ των φορέων της πόλης, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στο θέμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Θεσσαλονίκης που θα εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός.

Κατά την διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Β΄ Θερινό τμήμα της Βουλής, ο κ. Ορφανός τόνισε ότι χρειάζεται πρόσθετη συζήτηση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης.

«Από την δική μας πλευρά έχουν τεθεί αρκετά θέματα, για τα οποία πιστεύουμε ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις, δεν εκπροσωπούν τον τρόπο σκέψης που έχουμε σχετικά με το πως βλέπουμε το μέλλον και ειδικότερα, τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούμε το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τα περιβαλλοντικά και βιομηχανικά ζητήματα, την καινοτομία», υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και εκτίμησε ότι θα μεσολαβήσει ένα διάστημα λίγων μηνών, μέχρι να κατατεθεί και πάλι προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

«Στόχος είναι να συμπλεύσουμε και να βρούμε τον κοινό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθούμε», επισήμανε ο κ. Ορφανός.

Καλαφάτης: Νέο Ρυθμιστικό πριν το τέλος του έτους

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Εντάξει”, πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης μιλώντας σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, τόνισε ότι «καλώς απεσύρθη το Ρυμιστικό από την κυβέρνηση», θυμίζοντας τις ενστάσεις που είχε εγκαίρως διατυπώσει ο ίδιος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και υπογραμμίζοντας τη σύμφωνη γνώμη φορέων της πόλης, ότι «το σχέδιο, όπως ήταν διατυπωμένο, δεν έδινε τη δυνατότητα να υπάρξει ανάπτυξη, ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη».

Επανέλαβε δε την ανάγκη, «να υπάρξει νέο σύγχρονο Ρυθμιστικό Σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του 2014 και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού».

ΔΗΜΑΡ: Να δεσμευτεί ο ΥΠΕΚΑ για νέο Ρυθμιστικό

Μετά την απόσυρση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης από την Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Μετά από οκτώ χρόνια ζυμώσεων, μεταξύ του Οργανισμού Θεσσαλονίκης και των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών φορέων της πόλης κατατέθηκε στη Βουλή η Επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΡΣΘ). Μετά από δύο μήνες συζητήσεων στη Βουλή απεσύρθη χωρίς κάποια ουσιαστική αιτιολογία, αλλά με πρόφαση τις αντιρρήσεις ορισμένων φορέων της πόλης, καθώς και κάποιων βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Είναι όντως αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι το ΡΣΘ όπως κατατέθηκε δεν ικανοποιεί το σύνολο των χαρακτηριστικών του στρατηγικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ασάφεια στη διάκριση μεταξύ στόχων, κατευθύνσεων, παρεμβάσεων και δράσεων.

Φαίνεται όμως ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναλώνεται τα τελευταία χρόνια σε φιέστες και παλινδρομήσεις σε σχέση με το ΡΣΘ, χωρίς να έχει εντέλει παράξει ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχής της. Θυμίζουμε ότι συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάστηκε ήδη τρεις φορές από τρεις διαφορετικούς υπουργούς και μάλιστα στην τελευταία παρουσίαση από τον νυν Υπουργό ανακοινώθηκε και η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού που μέχρι σήμερα υλοποιούσε το ΡΣΘ.

Διαφαίνεται επομένως ο κίνδυνος το ΡΣΘ να παραπεμθεί στις καλένδες - ήδη ο Υπουργός μίλησε για το φθινόπωρο ή και αργότερα χωρίς καμία δέσμευση.

Η μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει ένα στρατηγικό σχέδιο ρύθμισης του χώρου και της ανάπτυξης και μια αντίστοιχη υπηρεσία υλοποίησής του που να δημιουργεί την πεποίθηση ότι ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να εφαρμοστεί ρεαλιστικά. Μετά την προσωρινή (;) απόσυρση του ΡΣΘ, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες αλλαγές  (αλλαγή ορίων, υπηρεσία που θα το υλοποιήσει - παρακολουθεί, κ.λπ.) και ότι εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα επανέλθει στη Βουλή.