dasos_metra_pyrasfaleia_01.jpg
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει το νομοσχέδιο για την πολεοδόμηση και τα δάση, που πέρασε, χθες, από τη Βουλή. Αυτό προανήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη.

 

Για την κ. Ιγγλέση «το ΥΠΕΚΑ, στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος, εμπνεύστηκε ένα πολυνομοσχέδιο που καταστρατηγεί το σύνταγμα (άρθρο 24, άρθρο 117) αναιρώντας το χαρακτήρα των δασών ως “δημόσια αγαθά” και βάζει ταφόπλακα στις όποιες, μέχρι τώρα προσπάθειες προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε πως πρέπει να αποσυρθεί άμεσα», τόνισε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή.

Υποστήριξε ότι «οι δημόσιες δασικές εκτάσεις, παραδίδονται στα οικονομικά συμφέροντα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, του real estate και της ενέργειας ως δωρεάν οικόπεδα. Προσφέρονται, πλέον, ως χώροι δημιουργίας χιονοδρομικών κέντρων, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων κοπής και επεξεργασίας ξύλου, εργοστασίων άντλησης και εμφιάλωσης νερού, μονάδων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, επιχειρηματικών πάρκων, δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, μεταλλίων, λατομείων, συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μεγάλης κλίμακας υποδομών και δικτύων και σχεδόν ό,τι άλλου μπορείτε να φανταστείτε. Ταυτόχρονα, νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες, δημιουργούνται προϋποθέσεις για διαιώνιση της παρανομίας, φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι καταπατητές, και προβλέπονται όροι ανταλλαγής εκτάσεων και δικαιωμάτων δόμησης».

Η κ. Ιγγλέζη χαρακτήρισε «φωτογραφική» διάταξη για την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, ενώ για το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών υποστήριξε πως «με πρόσχημα την υποστήριξη των μικρών και φθίνοντων οικισμών, τελικά εξυπηρετούνται αποκλειστικά ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Η κ. Ιγγλέζη προανήγγειλε αναμόρφωση της νομοθεσίας με την κατάργηση όλων των αντιδασικών – αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, εκπόνηση και επικαιροποίηση δασικών χαρτών και δασολογίου, στελέχωση και υποστήριξη μια ενιαίας κάθετης Δασική Υπηρεσίες, εκπόνηση μελετών διαχείρισης των φυσικών οικοσυστημάτων, αναμόρφωση του συστήματος διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ανασυγκρότηση της δασοπονίας και της διαχείρισης λιβαδιών, αναμόρφωση των δασικών συνεταιρισμών, επαναφορά του συντονισμού καταστολής πυρκαγιών στη Δασική Υπηρεσία, Ταμείο Δασών με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνεχή κατάρτιση του προσωπικού.