Σε Έκτακτο Συνέδριο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προχωράει η ΔΗΜΑΡ, παρά τις διαφωνίες στελεχών του κόμματος και με αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη διαπίστωση ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές. 


Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση κατέληξε στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, απέρριψε τη όποια συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και συμφώνησε να μετέχει ενεργά στο διάλογο για την Κεντροαριστερά. 

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο, η Κεντρική Επιτροπή αναφέρει ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση (7-8/6/14) αποφασίσθηκε το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει τον Σεπτέμβριο (12-14/6/14) όπου υπάρχει δέσμευση και για Καταστατικό Συνέδριο και για τον σκοπό αυτό στη σημερινή Κ.Ε. πρέπει να  συγκλιθούν άμεσα οι επιτροπές και να τεθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση του προγραμματισμού για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. 

Την ίδια στιγμή, συμφωνήθηκαν οι άξονες της πολιτικής του ΔΗΜΑΡ, για το επόμενο χρονικό διάστημα: 

Επιμένουμε στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία της Δημοκρατικής Αριστεράς. 

Σύμφωνα με το κόμμα το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη, των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Ως πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στη συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μία εναλλακτική κατεύθυνση, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές. 

Η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές. 

Όπως αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η χώρα απομακρύνεται από την έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού του 2012, όπου είχε τεθεί ο κίνδυνος για την έξοδό της από την Ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα, τονίζει,  επανέρχονται πλήρως οι προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ για τις πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. «Γι‘ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές. Δεν μπορεί η συμπόρευση με τη Δεξιά να αποτελεί πεδίο για την στρατηγική συμμαχιών της Δημοκρατικής Αριστεράς». 

Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με το κόμμα, αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Σ’ αυτόν το διάλογο η Δημοκρατική Αριστερά θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.