Δυο ημερες μετα το σώου των Γάλλων που σκόρπισαν τους Ελβετους με το επιβλητικο 5-2, ο τεχνικός των τρικολόρ, προσπάθησε να προσγειωσει τους πάντες στην πατρίδα.
Μιλώντας στην κρατική Γαλλική τηλεόραση, μεταξύ των αλλων ο Ντεσάμπ ειπε: «Είμαστε φαβορί για τον τίτλο; Όχι, ακόμα παίζουμε αγώνες των ομίλων. Αργότερα στη διοργάνωση θα συναντήσουμε ομάδες πολύ πιο δυνατές».

Προφανώς ο Ντεσάμπ δεν θέλει να πάρουν τα μυαλά των παικτών του αέρα, γιατι απλούστατα ως ανθρωπος του ποδοσφαίρου ξέρει πολύ καλά, πως μοιραία με τέτοια εμφάνιση η Γαλλία προστέθηκε στο γκρούπ των ομάδων που γλυκοκοιτάζουν τους ημιτελικούς της διοργανωσης.

Η υπερηχητική Γαλλία, εθεσε αυτοματα το ερωτημα στους θεωρητικους του συχρονου ποδοσφαίρου, αν μπορεί να περπατησει εκει που περάπτησε η ομάδα του Πλατινί αλλά κυρίως του Ζιντάν.

Πάντως ο Ευρωπαικός τύπος σε μια προσπάθεια συγκρισης τοποθέτησε την Γαλλία του Ντεσάμπ διπλα σε εκεινη του Μισέλ Ινταλγκό, σημειώνοντας πώς τετοιο απλο και συνάμα ουσιαστικό ποδόσφαιρο δεν επαιξαν αλλες ομάδες στο μακρυ παρελθόν των Γάλλων.

Φυσικά και ολοι ξέρουν πώς ενα αποτέλεσμα ακομη και με 5-2 δεν δίνει τιποτε περισσότερο και αδεν αφαιρει τίποτε λιγότερο, απο οσα ακουλήθησαν την Γαλλία με την αφιξη της στην Βραζιλία. Η Γαλλία αρεσε και εντυπωσιασε. Αυτο ειναι πέρα για πέρα αληθεια, αλλά κατά την αποψη μου απέχει ακόμη πολύ απο το να μετατραπεί ως το νούμερο ενα του Μουντιάλ. Με την εναρξη πάντως του Παγκοσμίου κυπέλλου η Γαλλία ηταν το ακλόνητο αουτσαιντερ, το αλογο που ερχεται πάντα απο πίσω για να πλασαριστει στην πρτη τριάδα. Αν και πολύ δεν την περίμεναν να πρωταγωνιστησει, στα δυο μάτς απέδειξε πως εχει τις δυνατότητες να φτάσει πολύ μακριά στη διοργάνωση.

Θυμίζουμε πώς το 2010 απέτυχε παταγωδώς στο μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων καταλάμβάνοντας την τέταρτη θέση του Α' ομίλου πίσω από την Ουρουγουάη, το Μεξικό και τους οικοδεσπότες Νοτιοαφρικάνους.

Το ρόστερ της oμάδας του Ντιντιέ Ντεσάμπ είναι υψηλότατου επιπέδου (μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται οι Πογκμπά, Μπενζεμά, Ζιρού, Ματουιντί, ενω η απουσία του Ριμπερί δεν προβληματίζει ακόμη τους "τρικολόρ".

Ολα δείχνουν πώς επόμενος αντίπαλος της λογικά θα είναι η Νιγηρία ή η Βοσνία, και στους 8 –αν καταφέρει να φτάσει ως εκεί- θα αντιμετωπίσει είτε τη Γερμανία είτε την Πορτογαλία. Με αντίπαλο την Πορτογαλία οι πιθανότητες θα είναι μοιρασμένες. Με αντιπάλους τους Γερμανους θα πρέπει να κάνει το κάτι παραπάνω για να φτάσει στα ημιτελικά και να βρει απέναντί της τη Βραζιλία.

Ισως ειναι νωρίς για τέτοιες συζητήσεις, αλλά με εμφανίσεις οπως αυτη με την Ελβετία, μας αναγκάζουν να κάνουμε υπολογισμούς για το πού μπορεί να φτάσει η ομάδα του Ντεσάμπ. Είναι …outsider ακόμη λένε πολλοι, ισως για αυτό θα την υποστηρίξουμε και θα περιμένουμε να την θαυμάσουμε.

Μονο η ιστορια θα δείξει αν αυτη η ομάδα θυμίζει το παρελθόν των Γάλλων και κυρίως εκεινο του 1982΄Εως τωρα πάντως, ανάγκασε τους ποδοσφαιροφιλους ολου του κόσμου να ασχοληθουν μαζι της και να συμφωνησουν, πώς κανείς δεν μπορει να την υποτημίσει...