et3_diamartyria_20130611_01.jpg
Οι εκλογές εργασιακών εκπροσώπων της ΕΣΗΕΜ-Θ σε διάφορους εργασιακούς χώρους, άναψαν… φωτιές. Ο λόγος; Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜ-Θ να διενεργηθούν εκλογές και στη ΝΕΡΙΤ.

 

Η εισήγηση της διοίκησης ήταν θετική. Στην απόφαση αυτή αντιτάχθηκαν οι τρεις σύμβουλοι του “Μετώπου Αγώνα Δημοσιογράφων”, οι οποίοι ζητούσαν να μην προκηρυχθούν εκλογές στο “μόρφωμα”.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ διχάζονταν, εκπρόσωποι της EBU επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις της ΝΕΡΙΤ στην Αθήνα και κανόνιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ το 80% του ελληνικού λαού παρακολουθεί, κολλημένο στις συχνότητες της ΝΕΡΙΤ, τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, δίνοντας εκπληκτικά ποσοστά τηλεθέασης στη δημόσια τηλεόραση… Ποσοστά, πάντως, που η ΝΕΡΙΤ δεν παίρνει για τα υπόλοιπα, εκτός μεταδόσεων Mundial προγράμματά της –ούτε για τις εκπομπές που προηγούνται, ή ακολουθούν, των αγώνων.

Σε σημείωμά του στο zoornalistas.blogspot.com, o Νίκος Κούτρικας, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ, έγραφε: Στη συνάντηση εργασίας, η αντιπροσωπεία της EBU ενημερώθηκε από τα μέλη της διοίκησης και τα στελέχη της ΝΕΡΙΤ σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών για την πλήρη λειτουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν θέματα που αφορούν στην ολοκλήρωση της στελέχωσης της εταιρείας, τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, τον προϋπολογισμό, την κατάρτιση του οργανογράμματος, τη σύνθεση και ποσόστωση του ραδιοτηλεοπτικού και διαδικτυακού περιεχομένου της ΝΕΡΙΤ, την παροχή καθολικής υπηρεσίας προς τους Έλληνες πολίτες, καθώς και τις απαιτούμενες ενέργειες για την ένταξή της ως πλήρους μέλους της EBU. Αρμόδια στελέχη της ΝΕΡΙΤ έκαναν σύντομη παρουσίαση των πεπραγμένων και των προγραμματισμένων ενεργειών στον τομέα ευθύνη τους, ενώ έδωσαν διευκρινίσεις στα ερωτήματα των εκπροσώπων της EBU.

Τα στελέχη της EBU, πάντως, επιφυλάχθηκαν και θα περιμένουν κι άλλες διαβεβαιώσεις…

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν, επί έναν χρόνο, τον αγώνα στην ΕΡΤ, εκπέμποντας πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη από τις εγκαταστάσεις της Λ. Στρατού και της Αγγελάκη, αντιδρούν σε αυτήν την απόφαση. Με ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν πως η EBU δεν αναγνωρίζει “το «μαύρο» και τα απότοκα του”, το χαρακτηρίζουν “καίριο πλήγμα σε όλο τον κλάδο” και εκφράζουν το ερώτημα:

«Με ποιο τρόπο η ΕΣΗΕΜΘ προστατεύει τα συμφέροντα των μελών της και του κλάδου εν γένει, όταν αναγνωρίζει ως εργαζόμενους, υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών; Τι μήνυμα στέλνει όταν μάλιστα αναγνωρίζει το δικαίωμα εργασιακής εκπροσώπησης στους παραπάνω εργαζόμενους»;

Παρόλα αυτά, η αντίφαση υπάρχει: Όπως οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι στην ΕΡΤ υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους, «ο κάθε εργαζόμενος παραμένει μέλος της Ένωσης και δεν έχει απωλέσει τα δικαιώματα του (ούτε φυσικά και τις υποχρεώσεις του έναντι αυτής και των συναδέλφων του)».

Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι κανείς δε γνωρίζει ποιοι και πόσοι θα στελεχώσουν τη ΝΕΡΙΤ στη Θεσσαλονίκη και υπογραμμίζουν ότι δεν αποτελεί χάρη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ η προκήρυξη εκλογών για εργασιακό εκπρόσωπο, αφού «παρόμοιες περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι σε εταιρείες, υπό πτώχευση ή σε εκκαθάριση, κράτησαν το δικαίωμα συλλογικής εκπροσώπησης έχουν καταγραφεί ουκ ολίγες φορές στη συνδικαλιστική ιστορία του κλάδου μας».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΣΥ έστειλε επιστολή στην ΕΣΗΕΜ-Θ και της ζητά να μην προχωρήσει στις εκλογές αυτές. Στην επιστολή υπογραμμίζεται πως «όλες οι  Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, η  ΠΟΕΣΥ, η ΕΟΔ και η ΔΟΔ, εκτιμούν “ότι η ΝΕΡΙΤ δεν αποτελεί ακόμα την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας”».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ καλεί την ΕΣΗΕΜ-Θ να μην προχωρήσει  στην εκλογή εκπροσώπου των δημοσιογράφων της ΝΕΡΙΤ, “αφού –εκτός όλων των άλλων- ακόμη και αυτός ο όρος «εργαζόμενος της ΝΕΡΙΤ» παραμένει ανύπαρκτος”.