police_car7.jpg
Σπείρα στην Κατερίνη εξέδιδε διαβατήρια με πλαστές ταυτότητες και τα πουλούσε σε Αλβανούς που ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα, αντί αρκετών χιλιάδων ευρώ.

 

Ως μέλη της σπείρας κατηγορούνται Αλβανός 34 ετών, Έλληνας 31 ετών, μία γυναίκα και δυο άνδρες, αγνώστων στοιχείων. Είχαν καταφέρει να βγάλουν 200.000 ευρώ με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 34χρονος μάζευε κλεμμένα δελτία ταυτότητας, άλλαζε τις φωτογραφίες και τα έδινε, με το αζημίωτο, σε Αλβανούς που ήθελαν να φύγουν, από την Ελλάδα, στο εξωτερικό. Με τη βοήθεια του 31χρονου, της γυναίκας και των δύο συνεργών τους, βοηθούσαν τους Αλβανούς με τις πλαστές ταυτότητες, να εκδώσουν διαβατήρια και να περάσουν τα σύνορα.

Η αστυνομία έφθασε στα ίχνη της σπείρας, όταν στις 13 Μαρτίου 2013 έφθασε στο γραφείο διαβατηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας στην Κατερίνη, 34χρονος Αλβανός για να βγάλει διαβατήριο με πλαστή ταυτότητα. Οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν την πλαστογραφία και τον συνέλαβαν.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου, συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας άλλος Αλβανός 27 ετών, που προσπάθησε, επίσης, να εκδώσει διαβατήριο με πλαστογραφημένη ταυτότητα.

Επίσης, εξιχνιάστηκαν άλλες έντεκα παρόμοιες περιπτώσεις, δύο στην Κατερίνη, οκτώ στην Θήρα και μία στην Αθήνας.

Σε έρευνα στο σπίτι του 34χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κλεμμένο δελτίο ταυτότητας, ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, δυο φωτοαντίγραφα δελτίων αστυνομικής ταυτότητας και έγχρωμες φωτογραφίες άλλων προσώπων, κι ένα δελτίο ταυτότητας το οποίο άγνωστοι είχαν αρπάξει από 42χρονο, θύμα ληστείας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της πλαστογραφίας, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της αποδοχή και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, σε βάρος των προαναφερομένων, θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.