biomet_02.jpg

Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 470 κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ενώ σε άλλες χώρες η κοινωνική επιχειρηματικότητα υπάρχει εδώ και 30 χρόνια κι απασχολεί πλέον το 6-10% των εργαζομένων(στην Γαλλία το 10%).

Αυτό προέκυψε από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του 2014 Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και συνδιοργανώθηκε από το τοπικό παράρτημα της EUNIC (Ένωσης Μορφωτικών Ινστιτούτων της ΕΕ στην Θεσσαλονίκη) και τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ., στο δημαρχείο.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του αναπτύχθηκε ευρύτατος διάλογος για την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την έννοια του “σκέψου κοινωνικά ,δράσε τοπικά” ενώ παρουσιάστηκε μια σειρά διεθνών πρακτικών.

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επικεντρώνονται κυρίως στον πολιτισμό, το περιβάλλον και την εκπαίδευση ενώ αναμένεται να δοθεί βαρύτητα στις παραγωγικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Αρκετοί από τους ομιλητές επισήμαναν οτι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης αποτελούν διέξοδο για τις τοπικές κοινωνίες.

Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μορφη επιχείρησης -έχουν στην διοίκησή τους νέους ανθρώπους, περισσότερες γυναίκες, εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εργαζομένων από την τοπική κοινότητα και επανεπενδύουν τα κέρδη τους σ αυτήν ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σύστασης αυτών των επιχειρήσεων “ανθίζουν” σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και εντάσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων.

Βήμα για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην πόλη μας χαρακτήρισε το συνέδριο και τα work shops που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑΕ κ Σπύρος Πέγκας.

Όπως ανέφερε ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παρεμβατικά στο φαινόμενο των κλειστών καταστημάτων. Έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου το κράτος παρενέβη αντικαθιστώντας τις κλειστές επιχειρήσεις με συνεταιριστικές που δημιούργησαν νέοι σε ηλικία. Επίσης, επικαλέστηκε το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕΤ στην Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της οποίας σε μια προσπάθεια συνέχισης της λειτουργίας της απέκτησαν αριθμό μητρώου ως κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση.