komvos-laxanagoras_425xΔημοπρατήθηκε η κατασκευή του κόμβου, Κ16, στην λαχαναγορά, της περιφερειακής οδού. Ως το τέλος του 2011 θα δημοπρατηθούν η αναβάθμιση του παλιού περιφεριακού και ένα τμήμα της εξωτερικής περιφερειακής. >>>

 

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.

Ο νέος κόμβος Κ16 θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, αφού περιλαμβάνει στο σχεδιασμό 32 κατευθύνσεις. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να φθάσει τα 115 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του φθάνει τα 89,5 εκ. ευρώ.

Στη δημοπρασία πήραν μέρος επτά μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι εργασίες θα αρχίσουν τους πρώτους μήνες του 2012. Θα ολοκληρωθεί μετά από τρία χρόνια και οκτώ μήνες από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, στις 3 Μαρτίου 2011.

Συνολικά θα κατασκευαστούν εννέα γέφυρες καταστρώματος (οι τρεις στη διασταύρωση του ΠΑΘΕ με την περιφερειακή, μία πάνω από την εξωτερική περιφερειακή και οι πέντε πάνω από τον σωληνοδιάδρομο των ΕΛ.ΠΕ. Θα υπάρχει και δίκτυο παράπλευρων οδών, μήκους 10,5 χιλιομέτρων.

Αναβαθμίζεται και η παλιά περιφερειακή οδός. Πιο συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν οι ανισόπεδοι κόμβοι της 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια), της Μαιάνδρου (Εύοσμος), της Οδού Ολυμπιάδος (Εύοσμος), της Οδού Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη), της Λαγκαδά – Σταυρουπόλεως και ο Κ14 (Πολίχνη).

Σε ό,τι αφορά τον εξωτερικό περιφερειακό δακτύλιο, ο υφυπουργός ανήγγειλε δημοπράτηση του πρώτου τμήματος των 14 χλμ. μέχρι το τέλος του 2011. Πρόκειται για νέα χάραξη που θα συνδέει τον κόμβο του Αγίου Παντελεήμονα με τα Πεύκα και θα περιλαμβάνει τέσσερις ανισόπεδους κόμβους (Ευκαρπίας, Φιλύρου, Ασβεστοχωρίου, Χορτιάτη) και μια συνδετήρια οδό με το Γηροκομείο (μήκους 2,8 χλμ.).

Όσον αφορά το μετρό, ο κ. Μαγκριώτης επανέλαβε πως οι μελλοντικές επεκτάσεις του θα είναι τέσσερις:

  1. Σταυρούπολη: 6,5 χλμ. και έξι σταθμοί.
  2. Εύοσμος: 4,5 χλμ. και τέσσερις σταθμοί.
  3. Πανεπιστήμιο - Ν. Ελβετία (μέσω Τούμπας και Χαριλάου): 3,8 χλμ. και τρεις σταθμοί.
  4. Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: 5,5 χλμ. και τρεις ή τέσσερις σταθμοί.