plateia_aristotelous_01Άρχισε η διαβούλευση για την οριοθέτηση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία και τον πεζόδρομο της Αριστοτέλους. Καταστηματάρχες και εκπρόσωποι φορέων της πόλης κατέθεσαν, σήμερα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τις προτάσεις τους. >>>

Η διοίκηση του δήμου προτίθεται να βάλει τάξη στην περιοχή, περιορίζοντας τον χώρο των τραπεζοκαθισμάτων, απελευθερώνοντας τη στοά για τους πεζούς και εφαρμόζοντας κανόνες για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μετά τους πεζοδρόμους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος, ήρθε η σειρά της πλατείας Αριστοτέλους. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προτίθεται να βάλει τάξη στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία λειτουργούν χωρίς κανόνες από το 2003, οπότε και είχε ψηφιστεί σχέδιο για την περιοχή. Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, εξαιτίας του ότι δεν είχε εγκριθεί προηγουμένως από τη δημαρχιακή επιτροπή.

Πλήρες ξεσάλωμα χαρακτήρισε την κατάσταση στην πλατεία Αριστοτέλους ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. \

"Είμαι της δουλειάς και ξέρω πως λειτουργούν  τα πράγματα" είπε στους καταστηματάρχες ο δήμαρχος, και πρόσθεσε "δεν γίνεται όμως να περνάς έξω απο ένα κατάστημα στη μια τη νύχτα και να ακούγεται η μουσική μέχρι την Κατερίνη!".

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε οτι η Αριστοτέλους θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλα σημεία της πόλης, ενώ σχολίασε και όσα ακούστηκαν για τον πεζόδρομο της Ικτίνου. "Ένα βουνό μπινελίκια ακούσαμε, όμως μπήκε τάξη". Σχολιάζοντας δε το γνωστό θέμα με το παρτέρι, είπε: "όσα ακούστηκαν ήταν κακόβουλες φήμες. Τρίχες κατσαρές".

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, πολλοί καταστηματάρχες, όχι μόνο παρανομούν, αλλά δεν πληρώνουν και τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται.

Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προτίθεται να οριοθετήσει τον χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και από τις δυο πλευρές της πλατείας, με μια κίτρινη γραμμή.

Από την πλευρά τους, οι καταστηματάρχες χαρακτήρισαν δυσβάσταχτα τα ενοίκια του εξωτερικού χώρου των μαγαζιών τους, τα οποία, όπως υποστήριξαν, κυμαίνονται από 40.000 έως 70.000 ευρώ τον χρόνο, αναλόγως το κατάστημα. Ζήτησαν δε να υπάρξει αστυνόμευση στην περιοχή από και προστασία τους από παράνομους μικροπωλητές και κλεφτρόνια.

Η διαβούλευση για το θέμα θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, το προσεχές διάστημα πρόκειται να τοποθετηθούν στην Αριστοτέλους και σε άλλες περιοχές με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ειδικοί κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι θα λειτουργούν και ως πρέσες.