ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Τζάμπα... δρομολόγιο για 100 άτομα, τα οποία επιβιβάστηκαν από τον τερματικό σταθμό αστικών λεωφορείων στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Δεν πλήρωσαν εισιτήριο, αλλά αντίθετα, έβγαλαν τηλεβόες και, ...
μέσα από τα λεωφορεία της γραμμής 10(Χαριλάου) και 14(Α. Τούμπα), ενημέρωναν για το νέο χαράτσι του ΟΑΣΘ. Επίσης, κρέμασαν πανό έξω από τα λεωφορεία, με το μήνυμα: «ΟΑΣΘ: Η ληστεία του χειμώνα. Αυξήσεις έως 180%. Πάρτε πίσω το χαράτσι». 
Οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι το τέρμα των αστικών λεωφορείων, στη Χαριλάου και στην Α. Τούμπα αντίστοιχα και ξαναγύρισαν πίσω στον Σταθμό. 
Ήταν μέλη των Επιτροπών «Ακρίβεια Stop» κι όπως δήλωσε ο συντονιστής τους, Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, οργάνωσαν την κινητοποίηση από κοινού με τις Πρωτοβουλίες Κατοίκων Τούμπας και Δυτικών Συνοικιών και την ομάδα «Free Bus», για να αντιδράσουν στην κατάργηση του δικαιώματος μετεπιβίβασης με το βασικό εισιτήριο, αλλά και στην αύξηση της τιμής του, στα 0,80 ευρώ (0,60 σήμερα). Επίσης, διαμαρτύρονται για την αύξηση στα 0,90 ευρώ (από 0,60), του εισιτηρίου που επιτρέπει τη μετεπιβίβαση προς μόνο μία κατεύθυνση. 

Η άποψη του ΟΑΣΘ
Για τον πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Χρήστο Στεφανίδη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση αυτή είναι... «λογικότατη»! Όπως υποστηρίζει, «εδώ και χρόνια, η τιμή των εισιτηρίων δεν έχει αυξηθεί ουσιαστικά, αφού και η προγραμματισμένη για το Μάιο αύξηση τελικά δεν έγινε. Οι δαπάνες, όμως, του Οργανισμού αυξήθηκαν κατά 55%, αφού τα λεωφορεία απορροφούν 27.000.000 λίτρα πετρελαίου ετησίως και οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί τόσο. Το προσήκον κόστος του εισιτηρίου για το 2011 (χωρίς την επιδότηση), εκτιμάμε ότι είναι 1,60 ευρώ και πείτε μου πού αλλού υπάρχει τόσο φθηνό εισιτήριο».
Υποστηρίζει πως η «εισιτηριοδιαφυγή» στα λεωφορεία ΟΑΣΘ ανέρχεται στο 25%-30%. Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, τα έσοδα του ΟΑΣΘ από τη διακίνηση περίπου 185.000.000 επιβατών ετησίως υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν εκτός απροόπτου σε περίπου 70 εκατ. ευρώ φέτος, με δαπάνες 184 εκατ. ευρώ. 
«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το κράτος επιδοτεί τον επιβάτη, όχι τον ΟΑΣΘ. Κι ότι ο ΟΑΣΘ είναι μια εταιρία λαϊκής βάσης, με 2.000 μικρομέτοχους», κατέληξε. Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση αναστολής της αύξησης, όπως είχε γίνει τον Μάιο, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι θέμα των συναρμόδιων υπουργείων (Μεταφορών και Οικονομικών) και όχι του ΟΑΣΘ.