«Η ελευθερία της έκφρασης δεν ήταν πάντοτε αυτονόητο δικαίωμα. Η έκθεση αυτή λειτουργεί ως υπόμνηση αυτής της ιστορικής αλήθειας». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος, εγκαινιάζοντας απόψε την έκθεση «Δικτατορία 1967-1974: Η έντυπη αντίσταση» στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Μόσχος Βοϊτσίδης, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στην «εξωστρεφή διάθεση που διαπνέει την ΕΣΗΕΜ-Θ από την ίδρυσή της», καθώς, όπως είπε, «εκτός από την εξ ορισμού συνδικαλιστική της δράση, αναπτύσσει και μια σειρά από μορφωτικές δράσεις για τα μέλη και την ίδια την κοινωνία, στην οποία αναφέρεται η δημοσιογραφική οικογένεια».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή του βραβείου «Μαρκίδες Πούλιου 2009», από τον πρόεδρο της Βουλής στο δημοσιογράφο-κριτικό κινηματογράφου, Αλέξη Δερμεντζόγλου, για την προσφορά του στη Δημοσιογραφία και τον Πολιτισμό.
Η έκθεση παρουσιάζει 120 έντυπα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Δικτατορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό συνθήκες παρανομίας ή νομιμότητας, στην ελληνική ή και άλλες γλώσσες.