Μέτρα για ανέργους και μικρομεσαίους από την Εθνική

Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα για να στηρίξει ανέργους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αναστέλει κατασχέσεις και καταβολές δόσεων στεγαστικών δανείων, ενεργοποιεί πρόγραμμα δανειοδότησης νέων επιχειρήσεων.


Ψάχνουν λύση στην κρίση


Διέξοδο από την οικονομική κρίση αναζητούν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις Βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για να συμμετάσχει στη δεύτερη, μέσα σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο της συζήτησης των ηγετών το non paper της γαλλικής προεδρίας με προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος. Προτείνεται κεντρικός ρόλος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.





Κάτσε καλά τραπεζικέ...

Αυστηρές συστάσεις προς τις τράπεζες απηύθυνε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι οποίες επιμένουν να μην εντάσσονται στο πρόγραμμα κρατικής στήριξης και να διατηρούν ψηλά τα επιτόκια. Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας είχε χαρακτηρίσει «παράνομη και καταχρηστική» την αύξηση στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και στην ετήσια συνδρομή που αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα, η οποία ενημέρωσε τους πελάτες της μέσω του λογαριασμού του Οκτωβρίου. Την αυξητική τάση στα επιτόκια των δανείων αποτυπώνει και στα επίσημα στοιχεία της η Τράπεζα της Ελλάδος.






Η αγωνία του μικρομεσαίου


Με συναλλαγματικές και επιταγές μακράς διάρκειας ρευστοποίησης, κινείται πλέον η αγορά, την ώρα που οι τράπεζες «κλείνουν» τις στρόφιγγες ροής χρημάτων, μέσω δανείων. «Σανίδα σωτηρίας» για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί η πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να εγγυηθεί το 80% των δανείων μέχρι 350.000 ευρώ.



Η οικονομία και ο νέος Πλανητάρχης

Σύσκεψη με τους οικονομικούς συμβούλους του έχει σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Μετά το πέρας της συνάντησης θα παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην χρηματοπιστωτική κρίση. Παράλληλα, μετά την απόφαση για τον προσωπάρχη, αναμένονται ανακοινώσεις και για άλλα σημαντικά πόστα.





Αυτοψία στη ΒΙστωνίδα


Την εγκυρότητα των τριών γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημόσιων Κτημάτων που έδιναν το δικαίωμα στη Μονή Βατοπεδίου να διεκδικήσει τη Βιστωνίδα, υποστήριξε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου, Γιάννης Διονυσόπουλος. Ο κ. Διονυσόπουλος, είπε ότι δεν του ασκήθηκαν πιέσεις από κανένα πολιτικό πρόσωπο και πως οι γνωμοδοτήσεις βασίστηκαν σε τίτλους της Μονής, ενώ επιβεβαίωσε ότι χρειάστηκε, ως μέλος και στη συνέχεια ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, οκτώ μήνες για να αποφανθεί επί της αναπομπής Φωτιάδη. Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αυτοψία το επόμενο διάστημα στη λίμνη Βιστωνίδα και στην περιοχή της Ουρανούπολης. Σήμερα εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά από περίπου τέσσερα χρόνια, η απόφαση που δικαιώνει το ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά την κυριότητα των παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας.

Στην τελευταία τους κατοικία τα παλικάρια

Με τις κηδείες των δυο αδικοχαμένων πιλότων, του
κυβερνήτη Δημητρίου Σκούρα 36 ετών, Ταγματάρχη και του συγκυβερνήτη λοχαγού
Αθανασίου Κακαμπάκου 33 ετών, του ελικοπτέρου Απάτσι που κατέπεσε κοντά στην
Κύμη Ευβοίας γράφηκε η τελευταία πράξη αυτής της τραγωδίας. Στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχει κηρυχθεί διήμερο πένθος. Από την συνομιλία
των χειριστών προκύπτει ότι το ελικόπτερο μάλλον προσέκρουσε σε κάποιο
γεωγραφικό όγκο της περιοχής πριν πέσει.


Αριστερές βολές για τα κολέγια


Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή για τα κολέγια. Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνστικού Κόμματος Ελλάδος, Αλέκα Παπαρήγα. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προλειαίνει το έδαφος για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, επέκρινε την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος. Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, υποστήριξε ότι ο νόμος που ήδη ψηφίστηκε στη βουλή για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών καθορίζει τους ορούς και τις προϋποθέσεις για τον ποιοτικό έλεγχο της λειτουργίας τους.


Μη προτρεχέτω η γλώττα της διανοίας...

Την απομάκρυνση του Γρηγόρη Βαλιανάτου από το
επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, μετά τις δηλώσεις του για το σκοπιανό και τα όσα
υποστήριξε περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το Γραφείο
Τύπου του κόμματος. Ο κ. Βαλιανάτος, είπε συγκεκριμένα ότι τα Σκόπια πρέπει να
ονομαστούν Μακεδονία και ότι υπάρχει μακεδονική μειονότητα. Στην ανακοίνωση του
ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: "Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γρηγόρη Βαλιανάτου, με
τις οποίες εξέφρασε προσωπικές πολιτικές του θέσεις για ζητήματα εξωτερικής
πολιτικής, λόγοι δεοντολογίας επιβάλλουν τη διακοπή της επαγγελματικής σχέσης
του με το ΠΑΣΟΚ".


Κι άλλο ηλιέλαιο με παραφινέλαιο

Στην άμεση ανάκληση παρτίδας ηλιελαίου επιμολυσμένου με παραφινέλαιου προχώρησε ο ΕΦΕΤ. Πρόκειται για προϊόν με την εμπορική επωνυμία «KOPE SANOLA Ηλιέλαιο» σε συσκευασία του 1 λίτρου και ημερομηνία λήξης 23.09.2009. Η συγκεκριμένη παρτίδα διακινήθηκε από υποκατάστημα της αλυσίδας «ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΕΒΕ». Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση του προϊόντος από την αγορά και καλεί όσους καταναλωτές το έχουν προμηθευθεί να μην το καταναλώσουν


Φυτο...φαρμαϊκός ο Θερμαϊκός


Αποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2007-2008 από το εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος του ΑΠΘ σε όλο το Θερμαϊκό κόλπο αλλά και σε ποτάμια, υδατορέματα, χείμαρρους και απορροές που εκβάλλουν σε αυτό. Όπως προκύπτει από την μελέτη που παρουσίασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας, σημαντικό ποσοστό της ρύπανσης των υπογείων νερών οφείλεται στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν, καθημερινά, οι αγρότες της περιοχής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αριστοτελείθου Πανεπιστημίου, κρίνεται αναγκαία η βελτίωση της λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών.


Επιτέλους, νηπιαγωγείο στους Αμπελόκηπους

Ακόμη ένα νηπιαγωγείο απέκτησε ο Δήμος Αμπελοκήπων. Με χρηματοδότηση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, χτίστηκε, δίπλα στον πεζόδρομο Διγενή, το κτίριο που στεγάζεται το 12ο διθέσιο νηπιαγωγείο. Τα εγκαίνια έγιναν το μεσημέρι από τον εκπρόσωπο του Νομάρχη και τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων παρουσία γονέων


Συνάντηση εκπροσώπων χωρών των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας

Οι χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη της περιοχής. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των χωρών αυτών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων για την απορρόφηση του συνόλου των προγραμμάτων που στοχεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση.


Ελληνικά μιλούν οι Καλάς

Άμεση είναι η σχέση της ελληνικής γλώσσας με την γλώσσα των Καλάς των Ιμαλαϊων, όπως αποδεικνύεται από την επιστημονική ανάλυση των στοιχείων. Με επίκεντρο τους Καλάς, πραγματοποιείται, από σήμερα Παρασκευή και για δύο ημέρες, διεθνές συνέδριο τεκμηρίωσης γλωσσών και παράδοσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.


Άτεκνα δύο στα δέκα ζευγάρια

Περισσότερα από 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αδυνατούν να αποκτήσουν ένα παιδί. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 17 τις εκατό των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζει πρόβλημα υπογονιμότητας που εντοπίζεται τόσο στους άνδρες με ποσοστό 30% όσο και στις γυναίκες σε ποσοστό 40%. Τα σημαντικά αυτά στατιστικά στοιχεία ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 22 ιατρικού συνεδρίου ενόπλων δυνάμεων .


Ψυχολογικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

Απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη συμπεριφορά εξετάζονται στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο γνωστικής ψυχολογίας της ελληνικής ψυχολογικής εταιρείας. Το συνέδριο διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη διάρκειά του θα αναπτυχθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της μνήμης, της προσοχής, της αντίληψης, της σκέψης και της δημιουργικότητας.


Έρευνα για το Ίντερνετ και τους κινδύνους στο ΑΠΘ


Για την δύναμη αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου ρωτήθηκαν φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου από μέλη της κοινωνικής οργάνωσης Αγαπη. Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου έξω από τη Φοιτητική Λέσχη και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.


Νέο επεισόδιο στο σίριαλ με το σπήλαιο Πετραλώνων

Ο Δήμος Νέας Τρίγλιας χάνει ετησίως μεγάλα χρηματικά ποσά λόγω της πλημμελούς εκμετάλλευσης του σπηλαίου των Πετραλώνων από ιδιώτη. Αυτό υποστηρίζει ο Δήμαρχος Νέας Τρίγλιας Κώστας Σγουρής ο οποίος καλεί την πολιτεία να ασχοληθεί με την υπόθεση προκειμένου να δοθεί λύση.



Κάντε SPA στην... Αριδαία

Χιλιάδες ηλικιωμένους, αλλά και νεαρούς επισκέπτες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τα ιαματικά λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία. Οι ιαματικές πηγές λειτουργούν και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και δίνουν την ευκαιρία στους εκδρομείς να συνδυάσουν τα μπάνια τους με μια επίσκεψη στο φαράγγι των Λουτρών και στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν






Αρχαιοθήκη στο Δίον

Με επίκεντρο τον πολιτισμό και την αύξηση της επισκεψιμότητας σχεδιάζει την ανάπτυξή του ο δήμος Δίου. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, η αρχαιοθήκη, δίπλα στο μουσείο, ενώ πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί το κάτω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου.


Ένας Κούρος... μπασκετμπολίστας!

Η Ευρωπός είναι από τις σημαντικότερες από αρχαιολογική άποψη, τοποθεσίες της Ελλάδος, με ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Είναι κυρίως γνωστή γιατί εκεί βρέθηκε το περίφημο αρχαϊκό άγαλμα του Κούρου σε υπερφυσικό μέγεθος. Ο δήμος Ευρωπού δηλώνει ότι μέχρι το Δεκέμβρη τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο θα έχουν ολοκληρωθεί.






Έργα στο Σέλι


Η Ημαθία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, στη λίστα με τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα δύο χιονοδρομικά της κέντρα, στο Σέλι και τα Τρία-Πέντε Πηγάδια. Οι τοπικές αρχές φροντίζουν να εκσυγχρονίζουν τις υποδομές, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα δημιουργούνται νέα μονοπάτια για περίπατο και ποδηλατοδρομία καθώς και καινούρια καταφύγια.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Με Μπακαγιόκο κατά του Πανιωνίου


Ο Φερνάντο Σάντος αποφάσισε να ξεκινήσει με έναν πιο επιθετικό προσανατολισμό την αυριανή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο, επιλέγοντας για την αρχική 11άδα τον Ιμπραήμ Μπακαγιόκο, ο οποίος θα γίνει δίδυμο με τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στη γραμμή κρούσης του Δικεφάλου. Στον αγώνα με την ομάδα της Νέας Σμύρνης, θα επιστρέψει ο Πάμπλο Γκαρσίa.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Αποκλειστικός στόχος το τρίποντο με το Θρασύβουλο

Ο Κίκε Ερνάντεθ βάζει τις τελευταίες πινελιές στην προετοιμασία του Άρη για το ματς με τον Θρασύβουλο. Γνωρίζοντας ότι αποκλειστικός στόχος είναι η νίκη στη Φυλή, ο Ισπανός τεχνικός καταλήγει στα πλάνα του για τον αγώνα της Κυριακής.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Βλέπουν Κάτανετς και Όγιος

Το σίριαλ που έχει να κάνει με τον αντικαταστάτη του Άνχελ Πεντράθα συνεχίζεται στο στρατόπεδο του Ηρακλή. Στη λίστα των διοικούντων του Ηρακλή μετά τα ήδη γνωστά ονόματα προστέθηκαν και των Στρέτσκο Κάτανετς αλλά κα του Γκεγέρμο Όγιος. Οι δύο τελευταίοι εξετάζονται από τη διοίκηση της ΠΑΕ Ηρακλής ενώ παράλληλα στην τελική ευθεία μπήκε η προετοιμασία για τον αγώνα με τον Λεβαδειακό.